A magyar vörösborokra is megcsappant a kereslet
Fotó: Shutterstock

Nem fogynak a híres francia borok - Meghökkentő, mi készül belőlük!

Miután visszaesett a kereslet a francia vörösborokra, úgy döntött a párizsi kormány, megsemmisít több százmillió litert a tavalyi évjáratból. A visszamaradt alkoholt más termékek gyártásához használnák fel, például mosószerekhez.Leszokóban vannak a franciák a vörösborról

Bortúltermeléssel küzd Franciaország. Hiába a francia borok presztízse, óriási mennyiségű italt képtelenek eladni. Emiatt úgy döntött a francia kormány, megsemmisíti a 2022-ben készült borok körülbelül 7 százalékát, azaz több mint 300 millió litert.

Az italok ártalmatlanításából visszamaradó alkoholt olyan termékek előállításához használnák fel, mint például mosószerek, parfümök és fertőtlenítők. A célra 160 millió eurót különített el az Európai Unió, amihez a francia kormány további 40 milliót tesz hozzá az állami költségvetésből.

Az Európai Bizottság adatai szerint Franciaországban 22 százalékkal csökkent a kereslet a helyi borokra, valamint például Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában is kevesebb francia bor fogy.

A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, a keresletcsökkenés leginkább a bordeaux-i termelőket sújtja. Az a vidék elsősorban a vörösborairól híres, azonban a borfogyasztási trendek egyértelműen a fehér-, a rozé- és a pezsgők irányába tolódnak el. Továbbá egyre több a vegetáriánus, de a testes vörös bordeaux-i borok inkább a húsételekhez illenek.

Az igények visszaesése miatt a bordeaux-i regionális bortermelők és -forgalmazók szervezete (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux - CIVB) úgy döntött, kivágnak a borrégióban több mint 9,5 ezer hektárnyi szőlőültetvényt.

Hasonló gondok vannak Magyarországon is

Magyarországon is csökkenőben van a borfogyasztás. A trendre felhívta a figyelmet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is. A Tanácsának elnöke, Frittmann János elmondta:

a vörösborban nagyon komoly mértékű a hazai fogyasztáscsökkenés, sőt itthon ilyen mértékű csökkenés még nem is volt.

Az elnök szerint - aki előbbit az Országgyűlés borászati ügyekkel is foglalkozó albizottsága előtt nyilatkozta - a megoldás a fiatalabb korosztály elérése lenne, pontosabban a borból készült koktélok népszerűsítése.

Az olcsó magyar borra van igény

A szakember arról is beszélt, hogy a vörösborok készletének országos felhalmozódása ellenére a pincékben tárolt mennyiség kevesebb 100 ezer hektoliterrel, mint tavaly ilyenkor.

Az olcsó kategóriában van jelentős exportbővülés, a magasabb kategóriákban nincs. Ennek az is a veszélye, hogy ha a magasabb kategóriás borok nem adhatók el abban a kategóriában, akkor le fognak sodródni az alsó kategóriába, ami komoly jövedelemkiesést okozna az ágazatban

- fejtette ki Frittmann János.

Az Európai Bizottság piaci összefoglalója is alátámasztja, hogy az európai borágazatban általánosan jellemző a fogyasztáscsökkenés. Az uniós testület szerint a borfogyasztás visszaesése Olaszországban 7, Spanyolországban 10, Franciaországban 15, Németországban 22, Portugáliában pedig 34 százalékos.

Ne hagyd ki!