Vörösborral teli pince
Fotó: Shutterstock

Sosem látott fogyasztáscsökkenés - Gondban a hazai pincészetek

Csökken a vörösbor iránti érdeklődés és kereslet. Ez a tendencia pedig nem csak Magyarországon, hanem egész Európában megfigyelhető. Itthon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a fiatalok megszólításában látja a megoldást.


A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Frittmann János szerint:

a vörösborban nagyon komoly mértékű a hazai fogyasztáscsökkenés, sőt itthon ilyen mértékű csökkenés még nem is volt.

Az elnök szerint – aki előbbit az Országgyűlés borászati ügyekkel is foglalkozó albizottsága előtt nyilatkozta – a megoldás a fiatalabb korosztály elérése lenne, pontosabban a borból készült koktélok népszerűsítése.

Ez is érdekes lehet számodra: Ellenálló szőlőfajták biztosíthatják a magyar borok jövőjét

A vörösborok készletének országos felhalmozódása ellenére a pincékben tárolt mennyiség kevesebb 100 ezer hektoliterrel, mint tavaly ilyenkor.

Az olcsó kategóriában van jelentős exportbővülés, a magasabb kategóriákban nincs. Ennek az is a veszélye, hogy ha a magasabb kategóriás borok nem adhatók el abban a kategóriában, akkor le fognak sodródni az alsó kategóriába, ami komoly jövedelemkiesést okozna az ágazatban

–fejtette ki Frittmann János.

Ez is érinthet: Eddig tárolható el a felbontatlan palack bor

Sz\u0151l\u0151t\u0151k\u00e9k sora naplement\u00e9benFotó: Shutterstock

Az európai borágazatban általánosan jellemző a fogyasztáscsökkenés. Az uniós testület szerint a borfogyasztás visszaesése Olaszországban 7, Spanyolországban 10, Franciaországban 15, Németországban 22, Portugáliában pedig 34 százalékos – taglalja a problémát a Világgazdaság az Európai Bizottság piaci összefoglalóját alapul véve.

Ne hagyd ki!