Jó bort ígér az idei szőlőtermés
Fotó: Shutterstock

Idén minden összeesküdött a gyümölcstermesztők ellen, de van egy jó hírünk is

Többnyire jól sikerült az idei szüret a magyar szőlészetekben, ezért átlag feletti minőségű évjáratot valószínűsítenek a magyar borokból a borászok. Szőlőből ugyan kevesebbet szüreteltek, mint tavaly, a gyümölcs minősége viszont igen jónak mondható.


Kevesebb termés, jó minőség

A magyar gyümölcságazatból kevés jó hír érkezett az idén: az áprilisi fagyot nyári szárazság követte, ami nem kedvezett az termésnek. A kevés kivételek egyike viszont a szőlő, amelyet a kaotikus időjárás kevésbé viselt meg. A száraz borok alapjául szolgáló fürtök szüretje már korábban befejeződött, a napokban pedig véget ért az aszúborokhoz felhasznált aszúszemek, valamint a „kései szüretelésű" borok alapanyagának szedése.

Különösen nehéz és munkás szüretet zártunk. A termés mennyisége némileg elmaradt a várttól, köszönhetően a szélsőséges időjárásnak. Áprilisban például rekord hideget mértünk, aztán egy rövid esős időszak után kánikulát és szárazságot hozott a nyár. Az őszi időjárás viszont inkább kedvezett a gyümölcsnek. A legjobb hír, hogy idén nem okozott problémát a termést évek óta pusztító ecetes rothadás

– mondta a Haszon.hu-nak Tokaj-Hegyaljai Borvidék egyik legnagyobb borászatának vezető borásza, aki neve elhallgatását kérte.

Jó minőség

A szakértő borászati szempontból a szőlőszemek minősége kapcsán meglehetősen elégedetten nyilatkozott. Véleménye szerint minden adott hozzá, hogy jó évjáratú borok készüljenek az idei termésből Tokaj vidékén. Magyarország más borrégióiról is inkább jó híreket hallott, de mindenfelé akadtak gondok. A borász egy országos problémáról is beszámolt a hírportálunknak:

Ahogyan a mezőgazdaság java, a szőlészetek többsége is emberhiánnyal küzd, különösen a szüret idején. Sajnos Tokaj-Hegyalján is előfordult, hogy a rendkívül idő- és munkaigényes aszúszemek szedése nem fejeződött be, hiába ment meglehetősen szépen végbe az aszúsodás folyamata a gyümölcsön. Sokaknak anyagilag nem érte meg ott tartani a drága munkarőt a szüreti időszak végén, amikor az aszúszemeket szüretelik. Ez egyébként a szemek felvásárlási árán vissza is köszönt: némileg növekedett az áruk a kisebb kínálat miatt

– mondta a borász.

Nemzetközi tapasztalat

A tokaji borász állításait alátámasztani látszik a Hegyközséges Nemzeti Tanácsának a weboldalán november elején megjelent hír. Pár hete Pau Roca, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) főigazgatója internetes konferencián mutatta be a világ 2021-es termésbecsléseit. Eszerint az idei a harmadik egymást követő év, amikor a globális termelés az átlag alatt marad. Elsősorban a kedvezőtlen időjárásnak tulajdonítják a problémát.

Az Európai Unióban a becslések szerint 145 millió hektoliternyi bor (a gyümölcslevek és mustok kivételével) készül az idén. Az EU három legnagyobb szőlőtermelő országa Olaszország, Spanyolország és Franciaország, összesen 22 millió hektoliternyi veszteséget szenvedtek el 2020-hoz képest. Egyébként együttesen a világ bortermelésének 45 százalékát és az EU 79 százalékát teszik ki ez a három nemzet. Kedvező előrejelzés érkezett azonban hazánkról. Németországban, Romániában és Magyarországon ugyanis az előző évinél magasabb termést várnak.

Európából kilépve a világ többi nagy bortermelő országában - mint például az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Dél-Afrikában és Ausztráliaiában - a 2020-as mennyiséget kissé meghaladó termelési volument prognosztizál az OIV. Az egyetlen kivételt Új-Zéland jelenti. A világ országainak idei bortermelése várhatóan eléri a 250,3 millió hektolitert, ez azonban 7 százalékkal kevesebb mennyiség, mint az elmúlt húsz év átlaga.

Ne hagyd ki!