Egyetlen trappistáé eddig a védjegy
Csupán egyetlen trappista sajt kapta meg eddig a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyet. A magyar tejből készülő, négy hétig érlelt, Magyar márkanév alatt forgalmazott trappista szerezte meg a kitüntetést. Az elismerést a hazai élelmiszeripar néhány meghatározó szereplője által delegált bizottság javaslata nyomán ítélte oda a Védjegyjogosult, a gyártási folyamat és a gyártó üzem ellenőrzése után. A védjegyet emellett a termékcsaládon belül a Magyar natúr joghurt is megszerezte – áll az Alfölditej.hu sajtóközleményében.
A bizottság tagjai jelenleg:
- az Agrárminisztérium,
- a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége,
- a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara,
- a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
- az Országos Kereskedelmi Szövetség,
- a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács,
- a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság,
- valamint a Szent István Egyetem munkatársai.
„A Kiváló Minőségű Élelmiszer, azaz a KMÉ egy olyan összetett szempontrendszerrel és komplex vizsgálati rendszerrel rendelkező védjegy, amely utal az élelmiszerek biztonságára, minőségére, miközben a gyártási folyamathoz kapcsolódó fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartja”
– áll a sajtóközleményben.
Kevés siker
A szeptember elején kilencedig alkalommal megrendezett Magyar Sajtmustra sem tartozik a trappista sajtok idei sikertörténetei közé. Az etyeki megmérettetésre 43 termelő 94 termékmintája nevezett.
A zsűri a sajtok pontozásánál figyelembe vette egyebek között a termékek külső jegyeit, az illatukat és ízüket, a belső színüket és állományukat, valamint bizonyos esetekben a lyukazottságukat vagy a szálasságukat is.
Összesen 11 arany, 12 ezüst és 6 bronz minősítést osztott ki a zsűri az adott pontok függvényében. A verseny győztesét is megválasztották: „Az év sajtja” címet 2021-ben a Szarvasi Agrár Zrt. Cervinus Superiore terméke kapta – áll a cervinus.hu közleményében.
Arany minősítésben részesült emellett:
- a Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja,
- a Paraszt Sajt Svájcer terméke,
- Hanufer Balázs 4 hónapos Pásztor sajtja,
- a Csíz Sajtműhely Camembert jellegű lágy sajtja,
- az Ezüst Kecske Sajtmanufaktúra Natúr Kecskekrémsajtja,
- Riepl Tibor Füstölt gyúrt sajtja,
- Gombai Endre és Paksi Márta két parenyica sajtjai,
- valamint Kékesi-Antal Mária és Szűcs Richárd natúr joghurtjai.
A verseny hazánk legkeresettebb sajttípusa, az egyébként francia eredetű trappista számára igen szerény eredménnyel zárult. Az Agria Sajtmanufaktúrától Fejes János terméke, az Egri Trappista szerzett egyedül elismerést, mégpedig bronz minősítést.