Különböző típusú sajtok
Nem sok trappista sajt büszkélkedhet az idei sikereivel hazánkban. Közülük egy termék szerezte meg eddig a Kiváló Minőségű Élelmiszer - minősítést, valamint a 2021-es Sajtmustrán a típus csupán egyetlen képviselőjét díjazták éremmel.


Egyetlen trappistáé eddig a védjegy

Csupán egyetlen trappista sajt kapta meg eddig a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyet. A magyar tejből készülő, négy hétig érlelt, Magyar márkanév alatt forgalmazott trappista szerezte meg a kitüntetést. Az elismerést a hazai élelmiszeripar néhány meghatározó szereplője által delegált bizottság javaslata nyomán ítélte oda a Védjegyjogosult, a gyártási folyamat és a gyártó üzem ellenőrzése után. A védjegyet emellett a termékcsaládon belül a Magyar natúr joghurt is megszerezte – áll az Alfölditej.hu sajtóközleményében.

A bizottság tagjai jelenleg:

  • az Agrárminisztérium,
  • a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége,
  • a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara,
  • a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
  • az Országos Kereskedelmi Szövetség,
  • a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács,
  • a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság,
  • valamint a Szent István Egyetem munkatársai.
„A Kiváló Minőségű Élelmiszer, azaz a KMÉ egy olyan összetett szempontrendszerrel és komplex vizsgálati rendszerrel rendelkező védjegy, amely utal az élelmiszerek biztonságára, minőségére, miközben a gyártási folyamathoz kapcsolódó fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartja”

– áll a sajtóközleményben.

Kevés siker

A szeptember elején kilencedig alkalommal megrendezett Magyar Sajtmustra sem tartozik a trappista sajtok idei sikertörténetei közé. Az etyeki megmérettetésre 43 termelő 94 termékmintája nevezett.

A zsűri a sajtok pontozásánál figyelembe vette egyebek között a termékek külső jegyeit, az illatukat és ízüket, a belső színüket és állományukat, valamint bizonyos esetekben a lyukazottságukat vagy a szálasságukat is.

Összesen 11 arany, 12 ezüst és 6 bronz minősítést osztott ki a zsűri az adott pontok függvényében. A verseny győztesét is megválasztották: „Az év sajtja” címet 2021-ben a Szarvasi Agrár Zrt. Cervinus Superiore terméke kapta – áll a cervinus.hu közleményében.

Arany minősítésben részesült emellett:

  • a Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja,
  • a Paraszt Sajt Svájcer terméke,
  • Hanufer Balázs 4 hónapos Pásztor sajtja,
  • a Csíz Sajtműhely Camembert jellegű lágy sajtja,
  • az Ezüst Kecske Sajtmanufaktúra Natúr Kecskekrémsajtja,
  • Riepl Tibor Füstölt gyúrt sajtja,
  • Gombai Endre és Paksi Márta két parenyica sajtjai,
  • valamint Kékesi-Antal Mária és Szűcs Richárd natúr joghurtjai.

A verseny hazánk legkeresettebb sajttípusa, az egyébként francia eredetű trappista számára igen szerény eredménnyel zárult. Az Agria Sajtmanufaktúrától Fejes János terméke, az Egri Trappista szerzett egyedül elismerést, mégpedig bronz minősítést.

The Conversation

Ne hagyd ki!