Kiválasztották a legjobb sajtokat a világ elsőszámú sajtmustráján. Az eseményen több ezer terméket teszteltek. A rendezvényen több sajtkészítmény képviselte országunkat, az egyik "szuper aranyat" szerzett.
Magyar sajt is bekerült a világ legjobbjai közé
Véget ért a világ legrangosabbnak tartott sajtversenye Newportban Walesben, a World Cheese Awards 2022. A kétévente megrendezett eseményen az idei év és 2023 legjobb sajtját is megválasztották.
Összesen 40 ország 4434 sajtjának a bírálata után 98 szuper aranyat (super gold) osztott ki a zsűri. Ezek közül a legjobbnak az érlelt, omlós, tehéntejből készült svájci Le Gruyère AOP surchoix-t választották a Vorderfultigen and affineur Gourmino-tól. A második helyen az olasz Gorgonzola Dolce DOP végzet a De’ Magitól. A dobogó harmadik foka egy holland versenyzőnek, Alde Fryskének jutott a De Fryske sajtkészítményéért.
A versenyen négy magyar sajtot is bíráltak. Közülük az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra Etyeki Éji Sudár sajtja elnyerte a super gold minősítést, két másik tételük pedig bronz besorolást szerzett. Tolner Kata egyéni vállalkozó Röglyukas Félkemény Sajtja szintén a bronz kategóriában kapott helyet.
Kőbe vésik, milyen legyen a magyar trappista
Ha már a sajtoknál járunk: új gyártási és minőségi követelményeket dolgoz ki a hagyományos magyar trappista sajtokra az Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság. Az új szabályok ki fognak terjedni egyebek mellett a sajt összetevőire, az érzékszervi követelményeire, valamint a készítésére. A magyar trappista hagyományosan korong alakú, ezért például a hasábalakú import csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint más élelmiszerek alapanyagaként lesz forgalmazható.
Ilyen a prémium magyar trappista
A hagyományos trappista készítésével ellentétben a különlegesebb verziójának a gyártási technológiáját eddig is szabályozta a Magyar Élelmiszerkönyv. A sajt gyártójának azonban csak akkor kell ezeket az előírásokat betartania, ha a termékét megkülönböztetett jelzéssel kívánja ellátni, például minőséginek, vagy hosszú érlelésűnek szeretné nevezni.
A különleges trappista tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt
– áll a Magyar Élelmiszerkönyv II. kötetében.