A prémium verziója eddig is szabályozva volt
Fotó : Shutterstock

Kőbe vésik, milyen a hagyományos, magyar trappista

A hagyományos trappista sajt meghatározásáról szóló új fejezettel bővül ki a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ). A leírás részletesen meghatározza, hogy milyennek kell lennie a magyar trappistának, ezzel is garantálva a kiváló minőségét. A prémium verziója eddig is szabályozott volt.


Megszabják, milyen legyen a magyar trappista

Új gyártási és minőségi követelményeket dolgoz ki a hagyományos magyar trappista sajtokra az Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság. Fontosnak tartják, hogy a legnépszerűbb hazai sajtra ne csak termékcsoportszinten legyenek előírások, hanem a részleteiben is – áll a Tej Terméktanács (TT) közleményében.

A szabályozással elősegítenék a trappista fogyasztói bizalmának visszatérését és megtartását. Az új szabályok ki fog terjedni egyebek mellett a sajt összetevőire, az érzékszervi követelményeire, valamint a készítésére is.

A magyar trappista hagyományosan korong alakú, ezért például a hasábalakú import csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint más élelmiszerek alapanyagaként lesz forgalmazható.

A közlemény megjegyzi, hogy tavaly valamivel kevesebb mint 20 ezer tonnát értékesítettek a termékből belföldön a hazai gyártók.

Ilyen a prémium magyar trappista

Már írtunk róla, hogy a hagyományos trappista készítésével ellentétben a különlegesebb verziójának a gyártási technológiáját szabályozza a MÉ. A sajt gyártójának azonban csak akkor kell ezeket az előírásokat betartania, ha a termékét megkülönböztetett jelzéssel kívánja ellátni, például minőséginek, vagy hosszú érlelésűnek szeretné nevezni.

A különleges trappista „tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt

– áll a Magyar Élelmiszerkönyv II. kötetében.

Emellett a különleges trappistáknak meg kell felelniük a következő érzékszervi tulajdonságoknak, így sajtvásárláskor ezekre érdemes odafigyelni:

  • Fóliába vagy paraffinba legyen csomagolva. Az egész sajt korong vagy hasáb alakú legyen. Az alap- és fedőlapjának síknak, oldalfelületének enyhén kidomborodónak, a fóliának vagy a paraffinnak pedig sértetlennek, egyenletesnek kell lennie. Valamint az is fontos, hogy a sajt felületére simuljon.
  • A kérgüknek jól gondozottnak, simának, aranysárga esetleg aranybarna színűnek, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintásúnak kell lennie.
  • A különleges trappista sajt jól vágható, rugalmas, hajlítható és a szájban elomló.
  • A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű legyen, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyukakkal.
  • Jellegzetesnek, enyhén aromásnak kell lennie, idegen szagoktól mentesnek.
  • Jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, illetve telt, idegen íztől mentes lehet csakis a különleges trappista.

Ne hagyd ki!