Vannak prémium trappista sajtok is
Fotó: Shutterstock

Trappista és trappista között is nagy a különbség, így válassz okosan!

A trappista hazánkban a legnagyobb tételben vásárolt sajt, a típus képviselői mégsem dicsekedhetnek a közelmúltban sok szakmai sikerrel. Ennek oka lehet, hogy a legtöbb sajtgyártó és forgalmazó hagyományos trappistát készít, azonban van annak egy különleges, prémium fajtája is.


Szakmailag nem túl sikeres a trappista

Nem büszkélkedhettek sok szakmai sikerrel tavaly a magyar trappista sajtok. A 2021-es Sajtmustrán például a típus csupán egyetlen képviselőjét díjazták éremmel. Az Agria Sajtmanufaktúrától Fejes János terméke, az Egri Trappista szerzett egyedül elismerést, mégpedig bronz minősítést.

Emellett a négy hétig érlelt, Magyar márkanév alatt forgalmazott trappista sikerérről számolhattunk be a közelmúltban, hiszen elsőként ez a sajt kapta meg a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyet.

A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) egyébként kétféle trappista sajtot különböztet meg: a hagyományosnak mondható, elterjedt „trappista sajtot”, valamint a prémium „különleges trappista sajtot”.

Ilyen a prémium magyar trappista

A hagyományos trappista készítésével ellentétben a különlegesebb verziójának a gyártási technológiáját precízebben szabályozza a MÉ. A sajt gyártójának azonban csak akkor kell ezeket az előírásokat betartania, ha a termékét "megkülönböztetett jelzéssel" kívánja ellátni, például ha minőséginek, vagy hosszú érlelésűnek szeretné nevezni – írja az Agroinform.hu.

A különleges trappista „tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt"

– áll a Magyar Élelmiszerkönyv II. kötetében.

Emellett a különleges trappistáknak egyebek között meg kell felelniük a következő érzékszervi tulajdonságoknak, így sajtvásárláskor ezekre is érdemes odafigyelni:

  • Fóliába vagy paraffinba legyen csomagolva. Az egész sajt korong vagy hasáb alakú legyen. Az alap- és fedőlapjának síknak, oldalfelületének enyhén kidomborodónak, a fóliának vagy a paraffinnak pedig sértetlennek, egyenletesnek kell lennie. Valamint az is fontos, hogy a sajt felületére simuljon.
  • A kérgüknek jól gondozottnak, simának, aranysárga esetleg aranybarna színűnek, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintásúnak kell lennie.
  • A különleges trappista sajt jól vágható, rugalmas, hajlítható és a szájban elomló.
  • A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű legyen, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyukakkal.
  • Jellegzetesnek, enyhén aromásnak kell lennie, idegen szagoktól mentesnek.
  • Jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, illetve telt, idegen íztől mentes lehet csakis a különleges trappista.

Ne számítsunk olcsó sajtra

A hagyományos, elterjedtebb trappistáknak nincsenek ilyen szigorú paraméterei, azonban árban igen kedvezőek. Igazi vevőcsalogatónak számítanak a boltokban. A cikk szerint az ilyen sajtok nyolcvan százalékát akciós termékként értékesítik az üzletek. Kilónkénti áruk kétezer forint környékén mozog.

A hosszú érlelésű különleges trappista sajt ára azonban ennek több mint a duplája is lehet.

Ne hagyd ki!