Sokak feltételezése igazolódhatott be
Fotó: Shutterstock

Kiderült: befolyásolja a tej ízét a csomagolása

Megvizsgálták, a csomagolóanyag mennyire van hatással például a benne tárolt tej ízére. Kiderült, egyáltalán nem mindegy, miben van a termék.


A csomagolóanyag megvédi a tejet a külső hatásoktól – kérdés, hogy mennyire

A Nyugat-Karolinai Állami Egyetem kutatói a Dairy Reporterben publikált tanulmányukban rámutatnak, a tej érzékelhető tulajdonságait (például íz, illat és szín) és tápértékét is befolyásolhatja a csomagolás.

Az üvegek tarthatja meg a legjobban a tej illatát, egyes műanyag tárolók pedig az erős zárótulajdonságuk miatt képesek gátolni az ital a külső környezet hatására bekövetkező változásait. Azonban a kartondobozok tudják legjobban elzárni a tejtől a fényt.

Az egyetem munkatársai megvizsgálták, pontosan mennyire vannak hatással a csomagolóanyagok a tej említett tulajdonságaira. Ehhez sárgaüvegben, LDPE (kis sűrűségű polietilén), HDPE (nagy sűrűségű polietilén), PET (polietilén-tereftalát) és LLDPE (kis sűrűségű lineáris polietilén) műanyagokban, valamint kartondobozban tartott tejeket vizsgáltak. A Store Insider megjegyzi, mindegyik mintát 4°C-os hőmérsékleten és teljes sötétségben tárolták, majd az ötödik, a tizedik és a tizenötödik napokon tesztelték azokat.

Lényeges különbségek

A vizsgálat megmutatta, alapvető ízbéli különbségek vannak az egyes csomagolóanyagokban tárolt azonos tejek között, a pasztőrözött és a zsírszegényebb fajtáknál egyaránt. Az utóbbi különösen érzékeny volt a tárolódobozának az anyagára.

Több szempontból rosszabbul teljesített más csomagolásoknál az egyszerű kartondoboz és az LLDPE műanyag. A „frissesség megtartása” és az „ízek megőrzése” kategóriában is gyengébben szerepeltek. Az idő előrehaladtával egyre több kóstoló mondta az említett tárolókban tartott sovány tejről, hogy „gyengén főzött”, „édeskés” és „poshadt”. A kartonban tárolt tejben a vizsgálat megkezdése utáni néhány óra elteltével érezhető volt a „papír íz”, hasonlóan az LLDPE tasakhoz, ami „tipikus hűtő ízt” okozott.

Az ebben a két tárolóban lévő tejek mutatták a legtöbb kémiai eltérést is. A szakértők szerint a kartondoboz anyagának nagyobb áteresztőképessége lehetett a megnövekedett sztirol- és acetofenon-koncentráció oka.

Viszont a kóstolók nem tudtak különbséget tenni a PET-ben, az üvegben és a HDPE műanyagban tárolt tejek között.

Ezért drága a tej Magyarországon

Harcz Zoltánt, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója korábban kifejtette, tavaly intenzíven emelkedett a tejtermelés önköltsége, valamint költségesebb lett a tejfeldolgozás is hazánkban. Például drágult a takarmány, az energia, az üzemanyag, a munkaerő, a csomagolóanyag és a logisztika. Az iparági szereplőknek pedig muszáj az önköltség-növekményt tovább hárítaniuk a fogyasztókra, különben előbb-utóbb kénytelenek lennének beszüntetni a tevékenységüket.

A tejtermékek drágulása nem csak idehaza jellemző. Egy német eredetű import félkemény sajt is hasonlóan drágul: ennek a nagykereskedelmi ára 55-60 százalékkal emelkedett egy év alatt, és erre jött még rá a forint 15-20 százalékos gyengülése. Ne feledjük, 2021. október 25-én még 351 forintba került 1 euró

- nyilatkozta Harcz Zoltán.

Ne hagyd ki!