Átszámolva kevesebb mint 150 forintért érkezik a magyar tej litere a román tejfeldolgozókhoz
Fotó: Shutterstock

Olcsó magyar tejben fürödhet Románia

Az olcsó magyar tej miatt aggódnak a romániai tejtermelők. A literenként kevesebb mint 150 forintos beszerzési árú, 4 százalék zsírtartalmú magyar tej lenyomja a román árakat. A helyi termelők nem igazán tudnak versenyezni vele.


Dömpingáron érkezik a magyar tej Romániába

Dorin Cojocaru, a romániai tejfeldolgozók szakmai érdekvédelmi képviseletének (APRIL) elnöke szerint a tavalyi év is viszontagságos volt a román tejtermelőknek, és az idei is az lesz. Ennek oka, hogy Romániát elárasztja a szomszédos országokból dömpingáron érkező olcsó tej.

Az elkövetkező hat hónap nehéz lesz a fogyasztók, a feldolgozók és a gazdák számára is. A piac nagyon változékony lesz. Az ár össze fog omlani. Magyarországról 1,85 lejért érkezik a gyár kapujához a 4 százalékos zsírtartalmú alapanyag literje, s ebben az árban benne van a szállítási költség is. Ilyen körülmények között hogyan tudnánk anyagilag fenntartani a hazai beszerzési láncot?

- idézi Cojocarut egy román képviselőházi meghallgatásról a Maszol.ro.

A portál megjegyzi, a literenként 1,85 lejes importtej (kevesebb mint 150 forint) ellenére a romániai boltokban 9-10 lej (700-800 forint) a tehéntej literára. Ráadásul októbertől nagyon visszaesett a tejfogyasztás Romániában, valamint egyre több olcsó eu-s áru érkezik az országba.

Ez okozhatja a tejtermékek drágulását Magyarországon

Magyarországon rendkívül megemelkedett a tej és a tejtermékek ára tavaly. Harcz Zoltánt, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a drágulással kapcsolatban elmondta, intenzíven emelkedett a tejtermelés önköltsége és költségesebb lett a tejfeldolgozás is. Például drágult a takarmány, az energia, az üzemanyag, a munkaerő, a csomagolóanyag és a logisztika. Az iparági szereplőknek muszáj az önköltség-növekményt tovább hárítaniuk a fogyasztókra, különben előbb-utóbb kénytelenek lennének beszüntetni a tevékenységüket.

A tejtermékek drágulása nem csak idehaza jellemző. Egy német eredetű import félkemény sajt is hasonlóan drágul: ennek a nagykereskedelmi ára 55-60 százalékkal emelkedett egy év alatt, és erre jött még rá a forint 15-20 százalékos gyengülése. Ne feledjük, 2021. október 25-én még 351 forintba került 1 euró

- nyilatkozta Harcz Zoltán az ősszel.

25 százalék fölött az infláció

2023. januárban a fogyasztói árak átlagosan 25,7 százalékkal haladták meg Magyarországon az egy évvel korábbit. A háztartási energia és az élelmiszerek árszintje emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek a KSH adatai szerint. Az élelmiszerárak 44 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább

 • a kenyér (80,6 százalék),
 • a tojás (79,4 százalék),
 • a vaj és vajkrém (76,6 százalék),
 • a sajt (76,1 százalék),
 • a tejtermékek (75,8 százalék),
 • az édesipari lisztesáru (73,8 százalék),
 • a száraztészta (66,4 százalék),
 • a margarin (57,9 százalék),
 • a péksütemények (56,3 százalék),
 • a baromfihús (48,3 százalék)
 • és a tej (48,2 százalék) drágult.


Ne hagyd ki!