Számlák leellenőrzése
Fotó: Shutterstock

A román "csodafegyver" - Így törték le ott az élelmiszerdrágulást

Szomszédunknál, Romániában a még nagyobb infláció elkerülése érdekében árrést korlátozó sürgősségi kormányrendeletet hoztak meg, amely sikerrel vetette vissza a drágulást. Egyes termékeknél 20-25, de egyes gyümölcsök esetében 30-34 százalékkal is csökkentek az árak.A román kormány 17 alapvető élelmiszercikk árának korlátozása érdekében június végén elfogadott sürgősségi rendelete augusztus 1-jén lépett hatályba. A jogszabály a következő 3 hónapban – azaz október végéig – 20 százalékban korlátozza a feldolgozók és a kiskereskedők által kiszabható és még megengedett árrést. A nagybani forgalmazók maximum 5 százalékos haszonkulcsot számolhatnak fel. Ez a differencia elősegíti a kisebb méretű eladók életben maradását. A három hónap tapasztalatától függően pedig meghosszabbítható is lesz a rendelet.

Ezt is olvasd el: Ekkora a különbség a román és a magyar infláció között

A vizsgálat során egyes termékeknél - például görögdinnye, csirkeszárny, hagyma és kápia paprika esetében - 40 százalékot meghaladó árcsökkenést is tapasztaltunk egyes boltokban, a sárgarépánál, szilvánál, szőlőnél és burgonyánál pedig akár 50 százalékról beszélhetünk egyes kiskereskedelmi láncok esetében
– magyarázza Bogdan Chiritoiu, a versenytanács elnöke.

Ez is érdekelhet: Megéri Romániába járni bevásárolni és tankolni?

Bev\u00e1s\u00e1rl\u00f3kocsi az \u00fczletbenFotó: Shutterstock
A júniusi átlagárakhoz képest a legnagyobb mértékben a zöldség- és gyümölcsfélék estében csökkentették áraikat az áruházláncok augusztus 1-jétől. A szőlő ára átlagosan 34 százalékkal csökkent, ezt követi a szilva (30 százalék), a burgonya (28,4 százalék), a kaliforniai paprika (27,5 százalék), a kápia paprika (25,6 százalék), a sárgarépa (24,2 százalék) és a sárgadinnye (22,2 százalék)

– idézi a Portfolió a versenytanács hivatalos közleményét.

Ne hagyd ki!