Mutatjuk, néhány alapvető élelmiszer mennyibe kerül ott és itthon
Fotó: Shutterstock

Megéri Romániába járni bevásárolni és tankolni?

Összehasonlították tíz alapvető élelmiszer magyarországi és romániai kiskereskedelmi árát. Eldönthetjük, megéri-e átjárni a délkeleti szomszédunkhoz vásárolni, vagy megtankolni a kocsit.


Nem drága ország a magyar pénztárcához mérten Románia

Egy németországi hátterű üzletláncban Csíkszeredában, tehát Romániában vizsgálta meg néhány alapvető élelmiszer árát az Index, majd összehasonlította azokat egy Magyarországon népszerű bolthálózat hasonló termékeinek árszintjével. A vizsgált időszakban nagyjából 77 forint volt 1 lej, így az átváltásnál ezt az értéket vették alapul. Amire jutottak:

  • Legkevesebb 3,59 lejért (276 forint) találtak fél kiló csomagolt, szeletelt kenyeret - Magyarországon 699 forintért.
  • 1 liter 1,5 százalékos tejért minimum 4,52 lejt (348 forint) fizettek - az itthoni az áruházláncban ekkora zsírtartalommal tejet 309 forintért találtak.
  • A legolcsóbb vajból 4,99 lej (384 forint) volt fél kiló - itthon 560 forint (ennél a terméknél a hazai kiszerelés méretéről nem tesznek említést – a szerk.)
  • 1 doboz, 10 darabos tojás 9,99 lejtől (769 forint) volt kapható - itthon 679 forinttól az azóta megszűnt hatósági áron.
  • 1 kg cukor legkevesebb 4,79 lejbe (369 forint) került - Magyarországon ugyanez 229 forintba szintén hatósági áron.
  • Az étolaj literjéért 6,99 lejt (538 forint) kértek - nálunk árstoposan 879 forintot.
  • Kint 1917 forintnak megfelelő lej volt a trappista "ottani megfelelőjének" kilója - itthon az ikonikus sajt 3730 forintba került.
  • A csirkemell kilóját legolcsóbban 28,48 lejért (2193 forint) találták – hazánkban 1500 forint volt ársapkával.
  • Egy mindkét helyen kapható, ismert márkájú spagetti (tehát nem a legalacsonyabb spagettiárakat hasonlították össze – a szerk.) Romániában 6,59 lejbe (507 forint) került – itthon 1249 forintba.
  • 1 kg búzafinomlisztet 4,99 lejért (384 forint) vásárolhattak legolcsóbban az üzletben - Magyarországon 239 forintos hatósági áron.

Tehát a román oldalon a kenyér, a vaj, az étolaj, a sajt és a tészta volt olcsóbb, Magyarországon pedig a liszt, a cukor, a tojás, a csirkemellfilé, valamint a tej, de az utóbbi ötből az első négyre hatósági ár vonatkozott még akkor.

Mindemellett összehasonlították az üzemanyagárakat is. Hazánkban legolcsóbban 95-ös benzint 590 forint/literért találtak, gázolajat pedig 583 forint/literért. Ezzel szemben Romániában az előbbi literje 6,76 (520 forint), az utóbbié 6,73 lejbe (518 forint) került.

Uniós viszonylatban nagyon olcsó a szeszes ital Magyarországon

Egyébként Magyarországon volt a legolcsóbb az alkohol az Eurostat által vizsgált európai országok között tavaly, Izlandon pedig a legdrágább. A szigetországban az uniós átlagár nagyjából háromszorosa volt a szeszesitalok árszintje (igaz, az északi ország nem az EU tagja), amíg a hazai átlagár az eu-s átlagszint 81,8 százalékát érte el.

Az alkohol mellett a dohánytermékek is igen olcsónak voltak mondhatók a hazánkban, más tagállamokhoz képest. Csupán Bulgáriában, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Lengyelországban volt alacsonyabb a füstölnivalók átlagára az EU-ban, mint Magyarországon. Ellenben Írországban a legmagasabb, az uniós átlag nagyjából két és félszerese.

Meglepő lehet, de az Eurostat szerint Magyarország élelmiszervásárlás szempontjából meglehetősen olcsó helynek számított tavaly az uniós tagállamok között. Azonban néhány alapvető élelmiszer ára így is az EU átlaga felett volt. Az utóbbi kategóriába tartozott például a tej, a tojás és a sajt csoportja, valamint az étkezési zsiradékoké.

Ne hagyd ki!