Néhány termék európai viszonylatban még mindig olcsónak mondható hazánkban
Fotó: Shutterstock

Nálunk lehet a legolcsóbban berúgni az EU-ban

Néhány alapvető élelmiszer átlagára már az uniós átlag felett van Magyarországon. Azonban akadnak termékek, amelyek arányaiban még mindig olcsónak mondhatók hazánkban. Például az alkohol és a cigaretta az utóbbi kategóriába tartozik.


Néhány termék uniós viszonylatban még mindig olcsónak mondható hazánkban

Magyarországon volt a legolcsóbb az alkohol az Eurostat által vizsgált európai országok között tavaly, Izlandon pedig a legdrágább. A szigetországban az uniós átlagár nagyjából háromszorosa volt a szeszesitalok árszintje (igaz, az északi ország nem az EU tagja), amíg a hazai átlagáruk az eu-s átlagszint 81,8 százalékát érte el.

Az alkohol mellett a dohánytermékek is igen olcsónak voltak mondhatók a hazánkban, más tagállamokhoz képest. Csupán Bulgáriában, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Lengyelországban volt alacsonyabb a füstölnivalók átlagára az EU-ban, mint Magyarországon. Ellenben Írországban a legmagasabb, az uniós átlag nagyjából két és félszerese.

Meglepő lehet, de az Eurostat szerint Magyarország élelmiszervásárlás szempontjából meglehetősen olcsó helynek számított tavaly az uniós tagállamok között. Azonban a HVG megjegyzi, néhány alapvető élelmiszer ára így is az EU átlaga felett volt hazánkban. Ebbe a kategóriába tartozott például a tej, a tojás, a sajt csoportja, valamint az étkezési zsiradékoké.

Egy ország van mögöttünk az EU-s fogyasztási rangsorban

2 százalékkal került közelebb a magyarok éves átlagfogyasztása az uniós átlaghoz tavaly. Az Eurostat vásárlóerő-paritással kiigazított adatai szerint amíg 2021-ben 70 százalékon állt Magyarország mutatója ezen a területen, 2022-ben már 72 százalékon. A fejlődés ellenére az Európai Unióban csupán a bolgár érték alacsonyabb a magyarnál, ahol az eu-s átlag 67 százalékát érte el az egyéni fogyasztás.

A szomszédos országok közül például Szlovákia ezen mutatója 73 százalékon áll, Horvátországé pedig 75 százalékon. A csehek az uniós átlag 83 százalékát, a lengyelek a 86 százalékát, a románok a 88 százalékát érik el. A lista legelején Luxemburg áll 138 százalékkal. Őket követik a németek 119-cel, valamint az osztrákok 118-cal.

Meglepő lehet Románia 88 százalékos értéke, amivel jócskán Magyarország előtt jár. A szakértők szerint a román fogyasztást jelentősen támogatja a nagyszámú román vendégmunkás hazautalása.

Idén visszaesett az élelmiszer-fogyasztás 

Egyébként a rendkívül magas magyarországi infláció hatással volt a lakosság fogyasztási szokásaira. Idén áprilisban mintegy 12,6 százalékkal kevesebb terméket vásároltak a magyarok, mint a tavalyi év negyedik hónapjában.

Legnagyobb mértékben Somogy megyében spóroltak, itt az előző évhez képest 15 százalékkal kevesebbet adtak ki idén az emberek élelmiszerre. Az élelmiszerek áraiban tapasztalható rekord-inflációnak köszönhetően még a fővárosban is visszafogták költéseiket a magyarok, itt 10 százalékos az eltérés 2022-höz képest.

Gulyás Árpád, a Csurgó-COOP Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint bár az üzletláncnál nem csökkent vészesen a forgalom, de az egyértelműen érezhető, hogy az emberek óvatosabban vásárolnak. Az alapélelmiszerek közül leginkább a hús és a kenyér forgalma csökkent és bár a somogyiak vásárlási szokásaikon alapvetően nem változtattak, de gyakran kevesebb és rosszabb minőségű helyettesítő termékeket raknak inkább a kosárba. Az COOP-nál arra kíváncsiak, hogy a nyári melegben a lakosság vajon hasonló arányban fog-e hideg üdítőkre költeni, mint azt tavaly tette.

Összességében idén 7,5 százalékkal több pénzt hagytak ott a magyarok az élelmiszerüzletekben, mint 2022-ben, de eközben ezért a pénzért 12,6 százalékkal kevesebb árucikket vihettek haza.

Ne hagyd ki!