Nem minden érintett termékkategória volt olcsóbb
Fotó: Shutterstock

Olcsóbbak az árstopos termékek idehaza, mint a szomszédban?

Összemérték a magyar és szlovák Lidl árképzését a Magyarországon árstop alá eső termékkörökben. Meglepő eredménnyel zárult a teszt, hiszen van olyan termékkategória, ami nem olcsóbb idehaza.


Élelmiszerek árát fagyasztották be

Hét élelmiszer árát fagyasztotta be a kormány idén februártól a tavaly októberi szinten. A liszt, a cukor, a napraforgó étolaj, a 2,8 százalékos UHT tej, a csirkemell, a csirkefarhát és a sertéscomb is ársapkát kapott.

Érdemes lehet összevetni manapság az árakat egy árstopot nem alkalmazó, hasonló gazdasági szinten lévő ország árszintjeivel. Ezért a G7 összemérte a magyar és szlovák Lidl árképzését a Magyarországon hatósági ár alá eső termékkörökben. Ez irányadó lehet arra nézve is, hogy mekkora lehetne napjainkban ezen termékek szabadpiaci ára.

Így alakulnak a magyar ársapkás termékek árszintjei a szomszédban 

A liszt kilója a magyar Lidlben bruttó 149 forint, Szlovákiában viszont 0,79 euró, ami az adatfelvételkor érvényes 404 forintos euró-árfolyammal átszámolva 319 forintnak felel meg.

A napraforgó étolaj literét a Lidl nálunk nettó 456 forintért kínálja, Szlovákiában viszont 896 forintnak megfelelő euróért.

Az árstopos far-hát kilóján a bolt nálunk nettó 285 forintot keres, Szlovákiában azonban 731 forintot.

A csirkemell legolcsóbb változatán nálunk 1428 forint a nettó bevétel, amíg Szlovákiában 2751 forint körüli euró.

A kristálycukor kilóját bruttó 239 forinton fagyasztotta be a kormány a magyar Lidlben. Azonban mi is írtunk róla, hogy rendszeres belőle az áruhiány az országban. Szlovákiában ugyanez 319 forintba kerül.

A 2,8-as UHT tej alkalmanként szintén hiánycikk lett Magyarországon, ami nem csoda, hiszen 209 forintra betonozták be literét. A szlovákiai Lidlben 2,8-as UHT tej nincs, ezért érdemes a friss tej árát vizsgálni. Az adatfelvétel időpontjában minden összehasonlítható tejfajta drágább volt Magyarországon, mint Szlovákiában. Az 1,5-ös ESL tej magyar ára 349 forint, szlovák ára viszont csak 303 forintnak megfelelő euró. A 3,5 százalék zsírtartalmú ESL tej magyar ára 479 forint, szlovák ára azonban 343 forint.

Árstopos magyar sertéscombot a magyar Lidlben 1299 forintért találni, a szlovákban 2218 forintba kerül kilója.

Ne hagyd ki!