Nem mindenki tankolhat árstopos üzemanyagot, így döntött a kormány
Fotó: Shutterstock

Lépett a kormány, nem mindenki tankolhat árstopos üzemanyagot

A benzinturizmus, a megugró tranzitforgalom és az elmúlt napokban tapasztalható pánikkeltés miatt megnőtt a kereslet, ezért a kormány a Mol-lal közösen döntött azokról az intézkedésekről, amelyek biztosítják az üzemanyagárstop fenntarthatóságát, hangzott el a rendkívüli kormányinfón, amelyen a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely mellett Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is részt vett.


A döntések

  • A 7,5 tonna feletti kamionok, valamint a 3,5 tonna feletti, külföldi rendszámú teherautók csak a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, ahol piaci áron vásárolhatnak gázolajat. A 7,5 tonna alatti magyar teherautók továbbra is 480 forintért tankolhatnak. A korlátozás nem vonatkozik a mezőgazdasági erőgépekre, azok tulajdonosai továbbra is 480 forintos literenkénti áron vehetnek üzemanyagot.
  • A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.
  • A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt (ha a tényállás megvalósul) indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlanul az üzemanyagellátás leállásáról közölnek információt.
  • Azok ellen is eljárás indul, akik nem megfelelő tárolókba töltik az üzemanyagot, amivel a saját és mások testi épségét veszélyeztetik.

Gulyás közölte, este 10-től már él is a kormányrendelet (ez meg is jelent), az átállás miatt ma éjszaka és a következő napokban a nagynyomású kútoszlopoknál lehetnek fennakadások. A kormány a négynapos ünnep teljes idejére - péntek este 10-től kedd este 10-ig - kamionstopot rendelt el.

Lesz elég üzemanyag

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság finomítói zavartalanul működnek, a Barátság kőolajvezeték folyamatosan szállít, az Adria kőolajvezeték is készen áll, ha bármilyen gond lenne. A Mol-nak elegendő készlete és finomítói kapacitása van a teljes magyar üzemanyagigény kielégítésére, ez a forintárfolyam ingadozás és a kőolaj árának változása mellett is igaz. A korlátozásra pedig azért van szükség, mert sokan visszaéltek az olcsó üzemanyaggal.

Ne hagyd ki!