A gázválság is növelheti az európai cukorhiányt
Fotó: Shutterstock

Apránként érdemes lehet betárazni ebből a termékből

Elmélyítheti a cukorhiányt a gázválság, mivel a cukor előállítása rendkívül hő- és energiaigényes folyamat. A németek próbálnak tenni a nagyobb cukorválság elkerüléséért, azonban annak hatásai más európai országok mellett már hazánkban is érezhetők.


Korábban kezdik a cukor előállítását Németországban

Mintegy húsz német cukorgyártó az energiaárak emelkedése, valamint a szűkös gázkészletek miatt szeptember első felére hozza előre a cukorgyártási időszak kezdetét, és be akarja fejezni a gyártást még az idén – írja az agrarheute.com.

A változtatásra azért van szükség, mivel a cukorrépa feldolgozása rendkívül hő- és energiaigényes folyamat, így jelentős a gázszükséglete. Az őszi, magasabb nappali hőmérséklet azonban jelentősen csökkentheti a gyártáshoz szükséges gázfelhasználást. Emellett a megszokottnál korábban piacra kerülő cukor mérsékelheti a kontinensszerte fellépő cukorhiányt.

A terveket azonban keresztülhúzhatja, hogy az aszályos időszak késlelteti a cukorrépa betakarítását. A gyártók ezért prémiumot fizetnének a korai beszállítóiknak, amivel a beérkező áruk torlódását is elkerülnék. Emellett tervezik az alapanyag arányosabb elosztását a feldolgozók között a gyorsabb munka reményében. Továbbá maximalizálni próbálják a gyártáskor keletkezett cukor mennyiségét is.

Nincs elegendő cukor Magyarországon

Augusztusban írtunk róla, hogy nem elegendő a magyar cukortermelés a hazai fogyasztás kielégítésére, miután a cukorimportunk visszaesett a kedvezőtlen nemzetközi piaci helyzet, valamint az ársapka miatt.

Az elmúlt években alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők csökkentették a termőterületet. Amíg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát, addig tavaly csak 10 500 hektáron, napjainkban pedig 8600 hektáron. A helyzetet súlyosbította az aszály, így az idén egyébként sem számíthatunk jó cukorrépatermésre. Pedig, ha kevés lesz a cukorrépa, az a cukor árának az emelkedéséhez vezethet.

Külföldről sem tudunk elég cukrot behozni

Magyarországon nagyjából évi 300 ezer tonna cukor fogy. A hazai termelés azonban 80 ezer tonna volt tavaly, idén pedig 60 ezerre mérséklődhet. Várhatóan a cukorfogyasztás negyedét sem tudja előállítani 2022-ben hazánk cukoripara.

Emellett az egész kontinens cukorhiánnyal küzdött már tavaly is, és előreláthatólag jövőre sem lesz elég cukor. Továbbá Európán kívül is csökken a kínálat, emelkednek az árak, nőnek a szállítási költségek, valamint az ellátási láncok is szakadoznak. Emellett a kilós kristálycukor alacsony hatósági ára sem kedvez a behozatalnak.

Arra a kérdésre, hogy mikor javulhat a helyzet, a szakértők egyelőre nem tudnak választ adni.

Ne hagyd ki!