Az egész kontinensen nincs belőle elég
Fotó. Shutterstock

Miért nincs cukor a boltokban?

Hazánkba is begyűrűzött a nemzetközi cukorhiány. Egyre gyakrabban szembesülhetnek azzal a magyar vásárlók az üzletekben, hogy nem lehet cukrot kapni, vagy limitálják a boltok az egy főre kiadható mennyiséget. Hogy mikor javulhat a helyzet, egyelőre nem látható.


Ezért nincs elegendő cukor a hazai boltokban

A magyar cukortermelés nem elegendő a hazai fogyasztás kielégítésére, a cukorimportunk pedig visszaesett a kedvezőtlen nemzetközi piaci helyzet, valamint az ársapka miatt – írja Dorogi Árpádra, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének az elnökére hivatkozva az Infostart.

Az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a vetésterületet. Míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron, az idén pedig már csupán 8600 hektáron. A helyzetet tovább súlyosbította az aszály, így az idén nem is számíthatunk jó cukorrépatermésre

- idézi a szakembert a portál.

Az elnök megjegyzi azt is, hogy amennyiben kevés lesz a cukorrépa, az a cukor árának az emelkedéséhez is vezethet.

Külföldről sem tudunk elég cukrot behozni

A szakember megemlítette, hogy Magyarországon évi 300 ezer tonna cukor fogy. A hazai termelés azonban 80 ezer tonna volt tavaly, idén pedig 60 ezerre mérséklődhet. Várhatóan a cukorfogyasztás negyedét sem tudja előállítani 2022-ben hazánk cukoripara. Ha 13-14 ezerrel több hektáron gazdálkodna az ország cukorrépával, akkor lehetne ellátni elegendő alapanyaggal a magyar cukorgyárakat. Azonban ez sem lenne elég ahhoz, hogy fedezni tudja a magyarországi fogyasztást.

Emellett az egész kontinens cukorhiánnyal küzdött már tavaly is, és előreláthatólag jövőre sem lesz elég cukor. Továbbá Európán kívül is csökken a kínálat, emelkednek az árak, nőnek a szállítási költségek, valamint az ellátási láncok is szakadoznak. Emellett a kilós kristálycukor alacsony hatósági ára sem kedvez a behozatalnak.

Arról, hogy mikor javulhat a helyzet, a szekértő egyelőre nem tudott mit mondani.

A szomszédban korábban kezdődött

Május végén számoltunk be róla, hogy szinte lehetetlen hagyományos kristálycukorhoz jutni Szerbiában. Kockacukor és porcukor kapható volt, de azok drágábbak, mint az ott is hatósági áras, egykilós csomagolású kristálycukor. Az akkori készlethiányt azonban pánikvásárlásnak tulajdonították a szakemberek.

Nemcsak Belgrádban és Čačakon nincs cukor, Versecen sem lehet kristálycukrot vásárolni. Ennek ellenére úgy gondolom, nincs ok a pánikra. (…) Elég, ha csak valaki közzéteszi azt a hírt, hogy valamiből hiány van, és nemsokára nem is lesz kapható. Mindenki elkezd raktározni, függetlenül attól, hogy a vásárlóknak nincs szükségük olyan mennyiségre, amelyet hazavisznek

- idézi a portál a szakértőt, Milan Prostran-t.

A hírek azonban arról is említést tettek, hogy Szerbiában korábban 15 cukorgyár volt, amelyek évente összesen 700 ezer - egymillió tonna cukor között állítottak elő. Manapság azonban csak két-három üzem működik, amelyek kibocsátása nagyjából 250 ezer tonna.


Ne hagyd ki!