Hiány alakult ki a hatósági áras kristálycukorból a vajdasági üzletekben. A szakértő szerint indokolatlan pánikvásárlás miatt fogytak el a készletek.
Elfogyott a kristálycukor Szerbiában
Szinte lehetetlen hagyományos kristálycukorhoz jutni a szerbiai, így a vajdasági kiskereskedelemben jelenleg. Kockacukor és porcukor kapható, de azok drágábbak, mint az hatósági áras, egykilós csomagolású kristálycukor. A szakértők szerint a készlethiány oka indokolatlan. Pusztán alaptalan rémhírek terjesztése a cukorhiányról okozott pánikvásárlást a szerbiaiak körében – írja a szerbiai Szabad Magyar Szó.
Egy mesterségesen generált helyzetről van szó. Közvetetten kapcsolatban van a polgárok nyugtalanításával, valamint a vásárlóknak a 90-es évekbe visszanyúló emlékeivel. (…) Nemcsak Belgrádban és Čačakon nincs cukor, Versecen sem lehet kristálycukrot vásárolni. Ennek ellenére úgy gondolom, nincs ok a pánikra. (…) Elég, ha csak valaki közzéteszi azt a hírt, hogy valamiből hiány van, és nemsokára nem is lesz kapható. Mindenki elkezd raktározni, függetlenül attól, hogy a vásárlóknak nincs szükségük olyan mennyiségre, amelyet hazavisznek
- idézi a portál a szakértőt, Milan Prostran-t.
Rosszak a szerbek tapasztalatai
A szakember megemlítette azt is, hogy a szerbekben elég frissen élnek az elmúlt évtizedek rossz tapasztalatai a készlethiányról. Volt, hogy csak ételjegyekkel juthattak élelmiszerhez, és az még nem is volt olyan rossz időszak, mint a különösen nehéz 90-es évek. A koronavírus – járvány időszakának emlékei vagy a háborús összecsapások tapasztalatai különösen feltüzelik a vásárlókedvet, ha azt hallják, hogy készlethiány fenyeget a boltokban.
Nincs ok a pánikra! Számomra érthetetlen, hogy a kormány miért nem próbálta megnyugtatni az embereket, tegyük fel egy olyan információval, hogy 50 ezer vagy 100 ezer tonna cukrot a vásárlók rendelkezésére bocsát az árutartalékból. Szerintem ezt minél előbb meg kell tenni
- nyilatkozta Prostran.
Indokolatlan lehet a kristálycukor hatósági árak
A szakember arra is kitért, hogy igazából nem indokolja semmi a kristálycukor hatósági árát, ezért felesleges a fenntartása.
A cukor nem alapvető élelmiszer, úgy, mint a kenyér, a fogyasztását lehet racionalizálni. Ami az egyéni vásárlókat illeti, a legtöbb cukor június és szeptember között fogy, amikor a lekvárokat és a szörpöket készítik az emberek
- mondta a szakértő.
A Szabad Magyar Szó megemlíti azt is, hogy Szerbiában korábban 15 cukorgyár volt, amelyek évente összesen 700 ezer - egymillió tonna cukor között állítottak elő. Manapság azonban csak két-három üzem működik, amelyek kibocsátása nagyjából 250 ezer tonna.