Egyre gyakoribb lett az áruhiány néhány ársapkás termékből
Fotó: Shutterstock

Hoppá! Szigorít a Lidl az árstoppos termékeknél

Annyi árstopos terméket vásárolnak a Lidl-től kisboltosok, hogy egyre gyakrabban alakul ki áruhiány az üzletekben. Elege lett az áruházláncnak, lépett az ügyben.


A kisboltosok is az áruházláncoknál vásárolhatnak

Olyan gyorsan emelkednek egyes árstopos termékek beszállítói árai, hogy sokszor a kisboltosoknak inkább megéri nagyobb áruházláncoktól vásárolni az érintett árucikkeket. Ez azonban több kellemetlenséget szül az üzletláncok számára.

Akadozik az egyenletes szállítás egyes termékeknél, amely a kisboltosok egyre növekvő vásárlásaival párosulva polchiányokhoz, átmeneti áruhiányokhoz vezet egyre több boltban. (…) A szereplők megtehetnék, hogy – ahogy a benzinkutakon – kettős árazást használnak, de ez nagyon bonyolult lenne

idézi a Portfolio.hu a kiskereskedelmi szektor egyik szakértőjét.

Több kkv is a Lidl-ben vásárol

A jelek arra engednek következtetni, hogy nem a háztartások, hanem például a cukrászdák, a kisboltosok és a vendéglősök vásárolják fel az árstopos árucikkeket az áruházláncokban. Ha muszáj – az egyszeri vásárlásnál meglévő mennyiségi korlátozás miatt – akár többször is visszamennek az érintett termékekért. Emiatt pedig készlethiány is előfordul az üzletláncoknál egyes ársapkás cikkekből.

A Lidl-nél emiatt betelt a pohár: új szabályt vezetett be néhány árstopos termék megvásárlásra.

Az áruházlánc mindent megtesz annak érdekében, hogy az áruellátás folyamatosan biztosított legyen, ugyanakkor az utóbbi hónapokban az tapasztalható, hogy többszörös az érdeklődés az árstoppal érintetett termékek iránt. A diszkontlánc sok esetben jelentősen nagyobb mennyiségű termék rendelkezésre állásáról gondoskodik, mint ahogy a jogalkotó megköveteli, de a megnövekedett kereslet okán van, hogy ez is kevésnek bizonyul. (…) A Lidl Magyarország elsődleges célja, hogy kiskereskedelmi vállalatként a fogyasztókat ki tudja szolgálni, ezért hozta meg azt a döntést, hogy mindösszesen három termék (csirkemell, cukor, liszt) kizárólag a lakossági fogyasztók számára érhető el

– nyilatkozta Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

Más üzletlánc is követheti a Lidl példáját

A portál által megkérdezett szakértő szerint a Lidl új rendelkezésének jogi gátjai nincsenek, hiszen a nagykereskedelmi tevékenységgel bármikor leállhat egy vállalat, ha annak a lakosság kiszolgálása az elsődleges feladata. Azok a kisboltosok pedig, akik eddig a Lidlbe jártak az ársapkás termékekért, a későbbiekben új multikat választhatnak, ahol szintén jelentkezhet az áruhiány az érintett cikkekből. Emiatt pedig előfordulhat, hogy más üzletláncok is követni fogják a német áruházlánc példáját, legalább addig, ameddig az árstop tart.


Ne hagyd ki!