Mi lesz az árstopokkal?
Fotó: Shutterstock

A benzinársapkát megszüntették, mi lesz a többivel?

A szokatlan időpontban megrendezett, kedd esti Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter jelentette be, hogy a Mol kérésére megszünteti a kormány a beninárstopot. A cél az üzemanyaghiány enyhítése, az ellátásbiztonság megszilárdítása. Az újságírók közül többen is rákérdeztek arra, hogy mi lesz a sorsuk a meghatározott alapélelmiszerekre vonatkozó ársapkáknak.


Gulyás Gergely elmondta a tájékoztatón, a benzinársapka kivezetése emelni fogja az inflációt, pontos értéke a benzin és a gázolaj átlagárától függ majd. Hozzátette: minden ársapkának addig van értelme, ameddig nem vezet akkora mértékű hiányhoz, hogy a magyar családoknak nem biztosítható a termék. De miként is állunk most ezekkel?


Az RTL munkatársa arra kérdezett rá, hogy hiány van tejből, cukorból, akkor ebből az következik, hogy ezeket az ársapkákat is eltörli a kormány? Gulyás Gergely erre azt válaszolta, meg kell nézni, hogy mekkora a hiány. Ha a hiány általánossá válik, akkor kell kivezetni. Ha a hiány a lakosság elenyésző részét, 1 százalékát érinti, akkor megéri fenntartani, ha országos nehézséget okoz, akkor ki kell vezetni. A kormány valamennyi ársapkás termékkel kapcsolatban folyamatosan figyeli a helyzetet .

Hernádi Zsolt, a Mol vezére a tájékoztatón az üzemanyagokról beszélt, de volt egy mondata, ami a többi ársapkára is vonatkozik:

Nem jó, ha drága valami, de annál csak az sokkal rosszabb, ha nincs.

Ne hagyd ki!