Növényi ital vagy tej: melyik az egészségesebb?
Fotó: Shutterstock

Növényi ital vagy tej: melyik az egészségesebb?

Világszerte nő a növényi tejhelyettesítők fogyasztása, különösen Európában. Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy melyik lehet egészségesebb a szervezetünk számára.


A növényi alapú italok alapvetően azoknak készülnek, akik valamilyen egészségügyi okból nem fogyaszthatnak tejet. Az utóbbi időben azonban igen nagy népszerűségnek örvendenek, és sokan gyakorlatilag divatból térnek át rájuk. A Magyar Mezőgazdaság által szemlézett kutatás alapját olyan korábbi tanulmányok alkották, amelyekben a különféle növényi italok és állati tejek a bél mikrobiomjára gyakorolt hatását vizsgálták.

Jelentős különbségek vannak egyebek mellett a fehérjetartalom és -összetétel, a lipidösszetétel terén. A növényi italokból hiányzik a laktóz és a koleszterin (ez utóbbi kettő egyes tanulmányok szerint pozitív hatással van például a magas koleszterin szinthez köthető betegségek megelőzésében). Az állati tej is sokféle.

Ki lehet-e jelenteni, hogy egyik vagy másik az egészségesebb?

Ami a kétféle italnak a bél mikrobiomjára gyakorolt hatását illeti, az első következtetés, amit ebből a munkából le lehet vonni, az, hogy kevés információ áll rendelkezésre a témában.

A másik pedig az, hogy az eddig bemutatott eredmények alapján úgy tűnik, az állati eredetű tej fogyasztása kedvező hatást gyakorol az emberi bél mikrobiomjára. Ezzel szemben a növényi italok is többnyire pozitív eredményeket mutatnak. Azonban egyes esetekben a potenciálisan negatív baktériumnemzedékek szaporodásának is kedveznek. Ezért – legalábbis a bélflórára gyakorolt hatásuk szempontjából – nem mondható el, hogy a növényi alapú tejpótlók tökéletesen helyettesítik a tejet. Utóbbi általában kedvezőbb az emberi bél mikrobiomjának összetételére nézve. Ezen eredmények esetében azonban fontos figyelembe venni, hogy ezek főként állatokon végzett in vitro kísérletek és a kétféle tejnek egyénenként is eltérő lehet a hatása.

Számok a tejpiacról

Nemrég írtunk arról, hogy a világon a legtöbb tejet, az össztermelés 23 százalékát - évi 214 millió tonnát - India állítja elő, majd az Egyesült Államok (11%, 103 millió tonna) és Pakisztán (7%, 63 millió tonna) következnek. Magyarország 2022-ben több mint 2 millió tonna tejet termelt, az egy állatra jutó éves tejhozam 6300 kg volt, a világon 16. legmagasabb. A legnagyobb hozama az USA-ban, Dániában és Kanadában nevelt marháknak van.


Ne hagyd ki!