Egyes ételek és italok fogyasztása csökkentheti a krónikus gyulladások kialakulásának kockázatát. Sorolunk olyan élelmiszereket, amelyeket érdemes lehet fogyasztani ilyen célból.
Élelmiszerek a krónikus gyulladások ellen
A krónikus, alacsony intenzitású gyulladás számos súlyos betegséget okozhat, például reumás ízületi gyulladást, oszteoartritiszt, szívbetegségeket, elhízást, cukorbetegséget, Alzheimer- és Parkinson-kórt, rákot, depressziót, valamint az öregedési folyamatok felgyorsulásával is járhat.
Azonban a megfelelő táplálkozás hozzájárulhat a megelőzésükhöz. Sorolunk öt élelmiszercsoportot, melyeknek ilyen hatása is lehet:
- zöldségek és gyümölcsök
- szuperzöldségek és szupergyümölcsök
- diófélék
- egyes fűszerek
- omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek
A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, a zöldségek és a gyümölcsök gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, növényi hatóanyagokban és rostokban. A szuperzöldségekben és szupergyümölcsökben, különösen sok a mikronutriens és a fitonutriens. A diófélék (például a dió vagy a mandula) egészséges zsírok forrásai. Valamint az antioxidánsokban gazdag fűszerek (például kurkuma, gyömbér és rozmaring), illetve az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek (lenmag és a dió) is csökkenthetik a gyulladásos betegségek kialakulásának a kockázatát.
Italok, melyek segíthetnek a krónikus gyulladások ellen
A krónikus gyulladások elleni küzdelemben nemcsak arra kell odafigyelni, mit eszik az ember, hanem arra is, mit iszik. Sorolunk nyolc megfelelő italt is.
Csontleves: Csontok, zöldségek és fűszerek lassú főzésével készül. Előnye leginkább a csontokból kiszivárgó tápanyagokból, vitaminokból és ásványi anyagokból származik. Tartalmaz némi kollagént és elektrolitokat, amelyek segítenek a hidratáltság megőrzésében, valamint gyulladáscsökkentőként működő aminosavakat.
Zabital: A benne található béta-glükán oldható rosttípus. Összefüggésbe hozható a gyulladások és a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a bőrbetegségek kockázatával.
Kávé: Tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal, melyek a gyulladások és egyéb krónikus betegségek ritkább előfordulásához köthetők.
Zöld tea: A benne lévő polifenoloknak van gyulladáscsökkentő hatása a szervezetre. Például mérsékeli a gyulladáskeltő anyagok termelését a bélben.
Gyömbér tea: Olyan növényi vegyületeket tartalmaz, mint a gingerolok, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Aszaltszilvalé: A benne lévő polifenolok segíthetnek a gyulladás elleni védelemben. Emellett tele van antioxidánsokkal.
Aranytej: Kurkumás „latte”, amelyet úgy készítenek, hogy kurkumát és gyömbért mandula- vagy kókuszitalban főznek meg. A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely bizonyítottan jótékony hatással van a gyulladásra.
Víz: A megfelelő hidratáltság rendkívül fontos a gyulladások elleni küzdelemben. A szervezetünk így tudja kiüríteni a salakanyagokat és a méreganyagokat. Ha pedig dehidratáltak vagyunk, az önmagában gyulladásokhoz, vagy azok súlyosbodásához vezethet.