Nemcsak egészségesek, hanem finomak is
Fotó: Shutterstock

7+1 ital krónikus gyulladások ellen

Aki gyulladáscsökkentő étrendet próbál követni, annak érdemes odafigyelnie arra is, hogy mit iszik. Néhány folyadék segítheti a szervezet küzdelmét a krónikus gyulladások ellen. Mutatunk nyolc olyan italt, melyek előnyösek lehetnek az említett cél elérése érdekében.


Italok, melyek segíthetnek a krónikus gyulladások ellen

A krónikus gyulladások elleni étrendekben nem csak arra kell odafigyelni, hogy mit eszik az ember, hanem arra is, mit iszik (és mennyit mozog). A Magyar Mezőgazdaság összegyűjtött nyolc olyan italt, amelyek fontos részei lehetnek az említett diétának.

Csontleves: Csontok, zöldségek és fűszerek lassú főzésével készül. Előnye leginkább a csontokból kiszivárgó tápanyagokból, vitaminokból és ásványi anyagokból származik. Tartalmaz némi kollagént és elektrolitokat, amelyek segítenek a hidratáltság megőrzésében, valamint gyulladáscsökkentőként működő aminosavakat.

Zabital: A benne található béta-glükán oldható rosttípus. Összefüggésbe hozható a gyulladások és a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a bőrbetegségek kockázatával.

Kávé: Tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal, melyek a gyulladások és egyéb krónikus betegségek ritkább előfordulásához köthetők.

Zöld tea: A benne lévő polifenoloknak van gyulladáscsökkentő hatása a szervezetre. Például mérsékeli a gyulladáskeltő anyagok termelését a bélben.

Gyömbér tea: Olyan növényi vegyületeket tartalmaz, mint a gingerolok, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Aszaltszilvalé: A benne lévő polifenolok segíthetnek a gyulladás elleni védelemben. Emellett tele van antioxidánsokkal.

Aranytej: Kurkumás „latte”, amelyet úgy készítenek, hogy kurkumát és gyömbért mandula- vagy kókuszitalban főznek meg. A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely bizonyítottan jótékony hatással van a gyulladásra.

Egyébként a kurkumában található vegyületnek, a kurkuminnak számos pozitív tulajdonsága van: csökkentheti a kortizolszintet, elnyomhatja az autoimmun betegségek hátterében lévő immunrendszeri változások egy részét, segítheti a krónikus gyulladások csökkentésében a szervezetet, elősegítheti a jótékony baktériumtörzsek növekedését a bélben, valamint csökkentheti a betegségeket okozó baktériumtörzsek számát, illetve használható az ízületi duzzanat mérséklésére is.

+1: Víz: A megfelelő hidratáltság rendkívül fontos a gyulladások elleni küzdelemben. A szervezetünk így tudja kiüríteni a salakanyagokat és a méreganyagokat. Ha pedig dehidratáltak vagyunk, az önmagában gyulladásokhoz, vagy azok súlyosbodásához vezethet.

Ne hagyd ki!