Új, fenntartható csomagolóanyagot fejlesztettek ki kutatók
Fotó: Shutterstock

Így csomagolva tovább maradhat friss az élelmiszer

Amerikai és szingapúri kutatók új csomagolóanyagot fejlesztettek ki, amely megöli az embernek és az élelmiszereknek ártó mikrobákat, ezért a hagyományos műanyagokkal szemben napokkal tovább képes megőrizni az ételek frissességét.Ez lenne az csomagolóanyagok jövője?

Olyan „okos”, biológiailag lebomló és fenntartható élelmiszer-csomagolóanyagot fejlesztett ki a szingapúri Nagyang Műszaki Egyetem és az amerikai Harvard Egyetem tudóscsoportja, amely azáltal, hogy elpusztítja az emberre és az élelmiszerekre veszélyes mikrobákat, két-három nappal meghosszabbítja a friss gyümölcs eltarthatóságát is – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

A csomagolóanyagban lévő rostok ugyanis magasabb páratartalomban vagy káros baktériumok enzimjeinek hatására antimikrobiális vegyületeket bocsátanak ki. Ezek pusztítják el a veszélyes baktériumokat, illetve a gombákat a fogyasztásra kész élelmiszerekről, akár nyers húsokról, zöldségekről és gyümölcsökről is. Egy frissen becsomagolt szamóca például hét napig friss maradhat, nem penészedik, szemben a hagyományos műanyag dobozba csomagolt gyümölccsel, ami négy napig marad egészséges. Emellett a kutatók szavatolják, hogy a csomagolás kedvező tulajdonságai akár hónapokig is kitartanak.

A csomagolóanyag egyébként a kukoricaszemekben lévő zein fehérjéből, keményítőből és más természetes eredetű biopolimerekből készül, és antimikrobiális vegyületek keverékével van átitatva. Ez a vegyület tartalmaz például citromsavat, vagy a konyhában igen népszerű kakukkfű olaját is.

Gondok a csomagolóanyagok piacán

Jól jöhetnek az újszerű, fenntartható csomagolóanyagok, hiszen éppen papírválság van a világban, ami a csomagolóanyagok piacát is érinti.

Magyarországon egyre kevesebb hagyományos műanyagzacskót használunk, ami nagyrészben betudható annak, hogy egy új törvény értelmében sorra vonják ki a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat. Ezzel egyidőben pedig jelentősen növekedett a biológiailag hamarabb lebomló műanyagzacskók, valamint a papír csomagolóanyagok kereslete itthon és a világpiacon is. Ez azonban az árak jelentős növekedését is magával hozta.

A papírválság egyik oka az, hogy Kína jelentős hulladékpapír-importőr volt a világpiacon - egészen a közelmúltig. Manapság azonban az ottani jogszabályváltozások miatt már nem importálhat papírhulladékot, hanem helyette csak egy „köztes alapanyagot”, amivel a globális papírhiány fő kiváltója lett.

„A nagy csomagolószergyártók jellemzően éves kontingenssel dolgoznak. A legtöbb áremelkedés az idén következett be, ott is inkább a második félévben. Tehát ezek jövőre fognak majd várhatóan jelentkezni. Az áremelkedés mértéke pedig attól függ, hogy milyen termékről van szó, és annak milyen a csomagolási hányada az összterméken belül. Ugye azt szokták mondani, hogy a csomagolás hányada a termékhez viszonyítva 5-től 30 százalékig is terjedhet”

– mondta Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára.

Azonban nem csak az új kínai szabályozás lehet az egyetlen oka a papírhiánynak, hanem a legújabb hazai és uniós szabályok is elősegíthették azt. Nagy Miklós véleménye szerint ezek a törvények ráadásul - amelyek a műanyagcsomagolókat érintették - túlságosan szigorúak, és nem is lehettek teljesen átgondoltak.

„A 2021-es évben már megindultak a folyamatok. A jogszabályváltozás és az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi-termékdíj felemelése miatt a határidő előtt a forgalmazók, a felhasználók jelentős készleteket halmoztak fel. Ez a mennyiség idén torzítja a számokat. A gyártók azonban arról számoltak be, hogy a második féléves megrendelések azok már szolidabbak, tehát csökkennek – csökkenő tendenciát mutatnak a korábbi évekhez képest”

– tájékoztatott a főtitkár, aki hozzátette, hogy a papír mellett jelentősen megnőtt a kereslet a 15-50 mikron közötti falvastagságú, biológiailag lebomló műanyagzacskók iránt is.

Ne hagyd ki!