Amerikai és szingapúri kutatók új csomagolóanyagot fejlesztettek ki, amely megöli az embernek és az élelmiszereknek ártó mikrobákat, ezért a hagyományos műanyagokkal szemben napokkal tovább képes megőrizni az ételek frissességét.
Ez lenne az csomagolóanyagok jövője?
Olyan „okos”, biológiailag lebomló és fenntartható élelmiszer-csomagolóanyagot fejlesztett ki a szingapúri Nagyang Műszaki Egyetem és az amerikai Harvard Egyetem tudóscsoportja, amely azáltal, hogy elpusztítja az emberre és az élelmiszerekre veszélyes mikrobákat, két-három nappal meghosszabbítja a friss gyümölcs eltarthatóságát is – írja a magyarmezőgazdaság.hu.
A csomagolóanyagban lévő rostok ugyanis magasabb páratartalomban vagy káros baktériumok enzimjeinek hatására antimikrobiális vegyületeket bocsátanak ki. Ezek pusztítják el a veszélyes baktériumokat, illetve a gombákat a fogyasztásra kész élelmiszerekről, akár nyers húsokról, zöldségekről és gyümölcsökről is. Egy frissen becsomagolt szamóca például hét napig friss maradhat, nem penészedik, szemben a hagyományos műanyag dobozba csomagolt gyümölccsel, ami négy napig marad egészséges. Emellett a kutatók szavatolják, hogy a csomagolás kedvező tulajdonságai akár hónapokig is kitartanak.
A csomagolóanyag egyébként a kukoricaszemekben lévő zein fehérjéből, keményítőből és más természetes eredetű biopolimerekből készül, és antimikrobiális vegyületek keverékével van átitatva. Ez a vegyület tartalmaz például citromsavat, vagy a konyhában igen népszerű kakukkfű olaját is.
Gondok a csomagolóanyagok piacán
Jól jöhetnek az újszerű, fenntartható csomagolóanyagok, hiszen éppen papírválság van a világban, ami a csomagolóanyagok piacát is érinti.
Magyarországon egyre kevesebb hagyományos műanyagzacskót használunk, ami nagyrészben betudható annak, hogy egy új törvény értelmében sorra vonják ki a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat. Ezzel egyidőben pedig jelentősen növekedett a biológiailag hamarabb lebomló műanyagzacskók, valamint a papír csomagolóanyagok kereslete itthon és a világpiacon is. Ez azonban az árak jelentős növekedését is magával hozta.
A papírválság egyik oka az, hogy Kína jelentős hulladékpapír-importőr volt a világpiacon - egészen a közelmúltig. Manapság azonban az ottani jogszabályváltozások miatt már nem importálhat papírhulladékot, hanem helyette csak egy „köztes alapanyagot”, amivel a globális papírhiány fő kiváltója lett.
„A nagy csomagolószergyártók jellemzően éves kontingenssel dolgoznak. A legtöbb áremelkedés az idén következett be, ott is inkább a második félévben. Tehát ezek jövőre fognak majd várhatóan jelentkezni. Az áremelkedés mértéke pedig attól függ, hogy milyen termékről van szó, és annak milyen a csomagolási hányada az összterméken belül. Ugye azt szokták mondani, hogy a csomagolás hányada a termékhez viszonyítva 5-től 30 százalékig is terjedhet”
– mondta Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára.
Azonban nem csak az új kínai szabályozás lehet az egyetlen oka a papírhiánynak, hanem a legújabb hazai és uniós szabályok is elősegíthették azt. Nagy Miklós véleménye szerint ezek a törvények ráadásul - amelyek a műanyagcsomagolókat érintették - túlságosan szigorúak, és nem is lehettek teljesen átgondoltak.
„A 2021-es évben már megindultak a folyamatok. A jogszabályváltozás és az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi-termékdíj felemelése miatt a határidő előtt a forgalmazók, a felhasználók jelentős készleteket halmoztak fel. Ez a mennyiség idén torzítja a számokat. A gyártók azonban arról számoltak be, hogy a második féléves megrendelések azok már szolidabbak, tehát csökkennek – csökkenő tendenciát mutatnak a korábbi évekhez képest”
– tájékoztatott a főtitkár, aki hozzátette, hogy a papír mellett jelentősen megnőtt a kereslet a 15-50 mikron közötti falvastagságú, biológiailag lebomló műanyagzacskók iránt is.