Sok élelmiszer tartalmaz adalékanyagokat
Fotó: Shutterstock

10 adalékanyag, amelynek fogyasztását érdemes visszafogni

Az adalékanyagok egyebek között növelhetik az élelmiszerek eltarthatóságát vagy javíthatják az ízüket, azonban nagyobb mennyiségben veszélyesek lehetnek a fogyasztók egészségére. Mutatjuk, mely adalékanyagok fogyasztását érdemes figyelni, a minimálisra csökkenteni.


Ezért használunk adalékanyagokat

Elsősorban az üzletekben kapható kész- és félkész élelmiszerek címkéjén találkozhatunk olyan listával, amelyen az általuk tartalmazott adalékanyagok vannak feltűntetve. Ezeket az anyagokat általában egy „E” betű és egy háromjegyű szám jelöli – írja az Agroinform.hu.

Ezek az adalékok ugyan számos hasznos tulajdonsággal rendelkeznek (például tovább eltarthatóvá teszik az élelmiszert, megőrzik az étel tápértékét vagy fokozzák az ízélményt), azonban nagyobb mennyiségben a fogyasztásuk járhat némi egyészségügyi kockázattal. Ezek az anyagok persze folyamatos, az Unióban különösen szigorú teszteknek vannak kitéve a fogyasztók védelme érdekében, azonban néhánnyal jó lehet vigyázni. A portál gyűjtötte össze a legaggályosabb adalékanyagokat, amelyek fogyasztását érdemes lehet mérsékelni.

Néhány adalékanyag, amelyek fogyasztását nagyobb mennyiségben érdemes lehet kerülni

  1. E150c - Színezésre használt karamell: húskészítményekben, mártásokban, sörökben, szószokban, üdítőitalokban fordul elő. Elfogadható napi beviteli mennyiség: 150 mg/kg. Rákkeltő hatása lehet, a gyártás során melléktermékként esetlegesen keletkező imidazol származék nagy mennyiségben káros lehet az immunrendszerre.
  2. E102 - Tartrazin/E120- Kárminsav, kármin/ E104 -Kinolinsárga/ E124 - Kosnilvörös/ E129- Alluravörös AC: ezek a színezékek a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhatnak, felnőtteknél allergiás reakciót válthatnak ki. Édesipari termékek, ételízesítők, szószok és üdítőitalok gyártásánál alkalmazzák őket.
  3. E161g – kantaxantin színezék: élelmiszerekben nem, de gyógyászati termékekben használják. Nagy mennyiségben májkárosodást okozhat.
  4. E174 – ezüst színezék: csokoládék és édesipari termékek külső bevonatának használják. Enzimek működését képes blokkolni.
  5. E127 – eritrozin színezék: gátolhatja az idegrendszer megfelelő működését, fokozhatja a hiperaktív gyerekek viselkedési zavarát.
  6. E249-252 – Nitritek és nitrátok: a kálium-nitrit (E249) tartósítószer, amely baktériumok hatására mérgezővé, illetve rákkeltővé válhat. Különféle csomagolt, pácolt húskészítmények gyakori alkotója. A kálium-nitrát (E252) károsíthatja a vér oxigénszállító képességét, illetve rákkeltő nitrózaminok szabadulnak fel, ha keveredik a gyomorban található fehérjékkel.
  7. E220 – Kén- dioxid: tartósítószer, amit borokhoz, konzervekhez, aszalt gyümölcshöz, lekvárokhoz, gyümölcslevekhez is gyakran használnak. Hatással lehet a központi idegrendszerre, fejfájást, allergiás, asztmás rohamokat idézhet elő.
  8. E284-285 – borát tartósítószerek: mérgező adalékanyagok, amiket jelenleg az EU csak a kaviárok tartósításához engedélyez.
  9. E407 – karragén sűrítőanyag: a vele végzett állatkísérletekben a bélrendszerben gyulladások és fekélyek jelentkeztek.
  10. E621 – Nátrium-glutamát: függőséget okozhat, az idegeket károsíthatja, allergiás reakciókat és migrénes fejfájást válthat ki. Mellékhatásaként jelentkezhet depresszió, fejfájás, mellkasi fájdalom, az arra érzékenyeknél hátfájás, gyengeség, szív- és érrendszeri problémák. Étvágynövelő hatása is van.

Ne hagyd ki!