A lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze „ajánlást” a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Mutatjuk az ajánlásokat és azt, hogy mire figyeljünk oda a lejárt élelmiszerek fogyasztása előtt.
Nem keverendő össze a minőségmegőrzési- és fogyaszthatósági idő!
Először is fontos azt tisztázni, hogy az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel. A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál. Ezek fogyasztása a lejáratuk után komoly egészségügyi kockázatot jelent. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert. A minőségmegőrzési idő ezzel szemben a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található. Azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszíthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatóak – áll a Nébih sajtóközleményében.
A Nébih felhívja rá a figyelmet, hogy az általa ajánlott fogyaszthatósági intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék.
Mint már említettük, a minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható. Például egy doboz konzerv, vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet.
Szóval mit meddig fogyaszthatunk?
Íme az élelmiszerek ajánlott fogyaszthatósági határideje a minőségmegőrzési idejük lejárta után, amennyiben azok megfelelő körülmények között voltak tárolva és az előzetes szemrevételezés után sem tűnnek problémásnak:
- Még 2 hónapig fogyasztható: olaj, zsír, tejpor, chips, sós ropogtatnivalók
- Még 3 hónapig fogyasztható: aszalványok, müzli, gabonapehely, fagyasztott termékek, édes keksz, kemény cukor, csokoládé
- Még 6 hónapig fogyasztható: üdítőitalok, gyümölcslevek, szörpök
- Még 9 hónapig fogyasztható: UHT tej, UHT tejszín, só, cukor, édesítőszerek, rizs, száraz hüvelyesek, instant termékek (például pudingpor, kakaó, fűszerek stb.), száraztészta, szószok (ketchup, mustár, majonéz), gabonafélék (liszt, búzadara, kuszkusz stb.)
- Még 12 hónapig fogyasztható: konzerv (gyümölcs, zöldség, hús, hal, készétel), ásványvíz, méz, lekvár, kávé, tea kakaópor