Sok olyan élelmiszer van, melyet a megvásárlása után nagyon hamar el kell fogyasztani. Ebbe a csoportba számos gyümölcs- és zöldségféle is tartozik. Sőt, közülük néhány már a boltban megromolhat. Soroljuk, mely zöldségekre és gyümölcsökre érdemes különösen odafigyelni a romlandóságuk miatt.
Különösen romlandó gyümölcsök és zöldségek
Egyes ömlesztve árult, azaz lédig gyümölcsök és zöldségek igen könnyen megromolhatnak akár a boltban is. A romlásukat sérülések, vízveszteség vagy szennyeződés is előidézheti, illetve gyorsíthatja.
A Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség (AESAN) készített egy listát azokról a zöldségekről és gyümölcsökről, amelyekre különösen érdemes odafigyelni az említett probléma miatt. A Házipatika pedig figyelmeztet, az ilyen lédig termékeknél élelmiszerbiztonsági kockázatok is felmerülhetnek. De soroljuk, mely gyümölcs- és zöldségféléket veszélyezteti leginkább a gyors romlás lehetősége:
- bogyós gyümölcsök (málna, eper, szeder, ribizli, áfonya);
- csírák;
- fűszernövények (petrezselyem, kapor, metélőhagyma, bazsalikom, oregánó stb.);
- egyes leveles zöldségek (kelkáposzta, saláta, spenót, endívia, mángold, rukkola);
- gombák;
- szőlő;
- licsi;
- cseresznye;
- kajszibarack;
- füge;
- kelbimbó;
- brokkoli;
- karfiol.
Meghosszabbíthatja a gyümölcsök frissességét egy új bevonat
Egyébként a Portugáliában alapított, de számos országban jelenlévő Protame startup kifejlesztett egy olyan természetes anyagból készült bevonatot, amellyel ha friss gyümölcsöket vonnak be, az lassítja az érési folyamatot, valamint gátolja a kórokozók behatolását, akár tíz nappal megnövelve az eltarthatóságot.
A biopolimerek kombinációjából készülő bevonat nagy előnye, hogy a legtöbb gyümölcsfajon alkalmazható, bár eddig elsősorban banánon és citromon tesztelték.
A bevonat gyakorlatilag láthatatlan és íztelen, a fogyasztása pedig ártalmatlan az egészségre.
A bevonat 2025-ben kerülhet kereskedelmi forgalomba. A szakértők szerint elsősorban a nagy távolságú gyümölcsszállításoknál vehetik használt, hiszen csökkentheti a hosszú szállítás miatt tönkremenő gyümölcsök mennyiségét.
Sok a kérdés a technológia körül
Azonban nem a Protame az egyetlen cég, amely ilyesmi bevonatokkal kísérletezik. Például az izraeli Sufresca startup is hasonló fejlesztésbe kezdett még 2020-ban. 2021-ben be is mutatták a láthatatlan, korlátozottan légáteresztő, ehető bevonatukat koktélparadicsomra, uborkára és mangóra.
Az ő fejlesztésük akár több héttel meghosszabbítja a termékek eltarthatóságát. Ez azért is különösen fontos, mert az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint globálisan az élelmiszerek harmada végzi a szemétben.