Azonban nem világos, hogyan lehet megfelelni az új törvénynek
Fotó: Shutterstock

Egészséges árut nem lehet környzetkárosító módon csomagolni

Új szabályok lesznek érvényesek a zöldségek és gyümölcsök csomagolására 2025-től az Európai Unió friss döntése nyomán. A döntéshozók szerint a szabályozás lehetővé teszi, hogy 2050-re teljesen klímasemlegesek legyenek a zöldség- és gyümölcscsomagolások.


Kivezeti a nem lebomló gyümölcs- és zöldségcsomagolásokat az EU

Az összes felhasznált csomagoló- és címkézőanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie 2025-től az Európai Unióban egy új törvény értelmében. Az említett anyagokat (az energiahatékonysághoz hasonlóan) egy A-tól E-ig terjedő skálán fogja osztályozni az Unió. A legrosszabb, "E" minősítésű csomagolásokat 2030-tól kell kivezetni a piacról, az A-D osztályt pedig eltérő díjkötelezettség fogja sújtani – írja a FruitVeb.

Fokozatosan át kell térni a biológiailag lebomló anyagok használatára a zöldségek és gyümölcsök csomagolásában és címkézésében is. Nem lesznek ez alól kivételek az Unión kívülre exportáló vállalatok sem.

Az Unióban kibocsátott csomagolóanyag-hulladék mennyisége 19 százalékkal növekedhet 2030-ra a becslések szerint. Az új törvény ennek kívánja az elejét venni. A jelenlegi ütem alapján csak a műanyag csomagolóanyagok kibocsátása 46 százalékkal nőne ennek az évtizednek a végére. Viszont az Európai Bizottság becslése szerint - részben az új szabályozás következtében - 2050-re klímasemlegessé válhat az ágazat.

Ehető bevonat lehet a zöldségek jövője?

Eddig is sorra tiltották be az uniós országok a zöldségeknél és gyümölcsöknél használt műanyag csomagolóanyagokat. A plasztik csomagolást azonban igen nehéz pótolni. A legnagyobb európai uborkamag-nemesítő holland Rijk Zwaan és Liquidseal vállalatok azonban megoldással jelentkeztek a problémára: ehető csomagolást fejlesztettek ki elsősorban snack uborkákra.

A technológia egyébként nem teljesen új, hiszen korábban kígyóuborkákra már kidolgoztak egy ilyen réteget. Azonban az Unióban az eltarthatóságot meghosszabbító, ehető bevonatok használata nem engedélyezett. Csupán virágoknál és nem ehető héjú gyümölcsöknél alkalmaznak ilyen technológiát.

Az újszerű „csomagolás” ára egyébként nagyjából megegyezik a plasztikdobozok vagy zsugorfóliák árszintjével. Azonban egy újszerű berendezés beszerzését igényelné azon vállalkozásoknak, amelyek a későbbiekben ilyen védőréteggel látnák el a termékeiket.

Sok a kérdés a technológia körül

Az említett két cégen kívül például az izraeli Sufresca start-up is hasonló fejlesztésekbe kezdett még 2020-ban. 2021-ben be is mutatták a láthatatlan, korlátozottan légáteresztő, ehető bevonatukat koktélparadicsomra, uborkára és mangóra.

Az ő fejlesztésük - a beszámolójuk alapján - akár több héttel is meghosszabbítja a termékek eltarthatóságát. Ez pedig különösen fontos szempont, hiszen az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint globálisan az élelmiszerek harmada végzi a szemétben.

A hasonló technológiáknak azonban van egy közös gyenge pontjuk. A különböző zöldségek és gyümölcsök héjának kémiai összetétele és fizikai szerkezete jelentős eltér egymástól, akárcsak a légzésintenzitásuk, vagy a víztartalmuk. Ebből viszont következik, hogy az a bevonat, amely például jól működik paprikán és a paradicsomon, nem biztos, hogy megállja a helyét az őszibarackon, vagy éppen az epren.

Ne hagyd ki!