Hamarosan eltűnhetnek a műanyag csomagolások
Fotó: Shutterstock

Jöhetne ehető csomagolás a zöldségekre, de van egy kis bökkenő

Egy, az USA-ban elterjedt technológiát alkalmaznának a műanyag csomagolások kiváltására nyugat-európai élelmiszeripari cégek. Ehető bevonattal látnák el a zöldségeket és a gyümölcsöket. Hasonló megoldásokat az Unió is használ, azonban az ehető bevonat használatának még vannak akadályai.


Ehető bevonat lehet a zöldségek jövője?

Sorra tiltják be az uniós országok a zöldségek és gyümölcsök esetében használt műanyag csomagolóanyagokat (kivételt képezhetnek azonban a nagyon érzékeny termékek). A plasztik csomagolást azonban igen nehéz pótolni. A legnagyobb európai uborkamag-nemesítő holland Rijk Zwaan és Liquidseal vállalatok azonban megoldással jelentkeztek a problémára: ehető csomagolást fejlesztettek ki elsősorban snack uborkákra – írja a FruitVeb.hu.

A technológia egyébként nem teljesen új, hiszen korábban kígyóuborkákra már kidolgoztak egy ilyen réteget. Azonban az Unióban az eltarthatóságot meghosszabbító, ehető bevonatok használata nem engedélyezett. Csupán virágoknál és nem ehető héjú gyümölcsöknél alkalmaznak ilyen technológiát. Az Egyesült Államokban és több más országban viszont ez használható eljárás ehető héjú zöldségek és gyümölcsök esetében is.

Az újszerű „csomagolás” ára egyébként nagyjából megegyezik a plasztikdobozok vagy zsugorfóliák árával. Azonban egy újszerű berendezés beszerzését igényelné azon vállalkozások számára, amelyeka későbbiekben ilyen védőréteggel látnák el a termékeiket.

Sok a kérdés a technológia körül

Az említett két cégen kívül egyebek között az izraeli Sufresca start-up is hasonló fejlesztésekbe kezdett még 2020-ban. Tavaly be is mutatták a láthatatlan, korlátozottan légáteresztő, ehető bevonatukat koktélparadicsomra, uborkára és mangóra – írja a portál.

Az ő fejlesztésük - a beszámolójuk alapján - akár több héttel is meghosszabbítja a termékek eltarthatóságát. Ez pedig különösen fontos szempont, hiszen az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint globálisan az élelmiszerek harmada végzi a szemétben.

A hasonló technológiáknak azonban van egy közös gyenge pontjuk. A különböző zöldségek és gyümölcsök héjának kémiai összetétele és fizikai szerkezete jelentős eltér egymástól, akárcsak a légzésintenzitásuk, vagy a víztartalmuk. Ebből viszont az is következik, hogy az a bevonat, amely például jól működik paprikán és a paradicsomon, nem biztos, hogy megállja a helyét az őszibarackon, vagy éppen az epren is.

Magyar fejlesztések

Néhány hete írtunk arról, hogy vírus- és baktériummentes csomagolóanyagot hazánkban Körösladányban fejlesztett ki és gyárt egy magyar cég. A csomagolás ráadásul a coviddal szemben is ellenálló.

A Box Print-FSD Packaging Kft egy speciális bevonatot visz fel a csomagolóanyagaik felületére. Az így készült anyagokra kerülő vírusok és baktériumok száma emiatt 99,99 százalékkal csökken.

A magyar tulajdonú cég egészségipari, higiéniai és élelmiszeripari termékek csomagolását tudja jelenleg gyártani, hamarosan azonban megfelelhetnek a gyógyszeripar szigorú követelményrendszerének is.

A céget két magyar magánszemély alapította 1998-ban. Dunaharasztiban és Körösladányban van telephelyük. Több mint hatezer négyzetméteren gyártanak csomagolóanyagokat, tavaly nagyjából 155 millió terméket. Összesen 87 embert foglalkoztatnak, a közeljövőben azonban tervben van a létszámbővítés

Ne hagyd ki!