Uborkatermesztés üvegházban
Fotó: Arany Sándor Gábor

Uborkatermesztés üvegházban

A temperamentumos növény, a kígyóuborka naponta 15 cm-t is képes növekedni az Árpád-Agrár Zrt. korszerű, szegvári üvegházában. A szemet gyönyörködtető termés folyamatos gondozást igényel, ami a szedést, válogatást és csomagolást követően a lehető leggyorsabban jut el az áruházakba, a fogyasztók asztalára. A szegvári üvegházba látogattunk, ahol a terebélyes levelek is mesélnek az egészséges termésről, a termesztés kulisszái mögé Magyar Ákos növényvédelmi szakmérnök segít betekinteni.

Kísérleti fázis

Miért került uborka ebbe az üvegházba?

Tavaly augusztusban, szeptemberben kezdtünk el foglalkozni egy sokszor előkerülő témával, a télen áttermesztéssel.

Ez azt jelenti, hogy nem a konvencionális igen korai termesztésben, december, január között ültetjük el a paradicsomfajtáinkat, hanem már jóval előtte, késő nyári, kora őszi időszakban. Ennek a megvalósításához volt szükség arra, hogy egy köztes növényt beiktassunk. Így is másfél évet kipréseltünk az előző Sweetelle snack paradicsom kultúránkból, de ez már nem ment volna gazdaságosan a következő szezon kezdetéig, amit augusztus második felére próbálunk áthelyezni. Mint köztes növény jött a képbe az uborka.

Most először?

Igen és most először ilyen formában, hogy nem hagyományos ernyőművelés, hanem főszár terhelés és engedős uborkaként került be ebbe az üvegházba.

Kísérletnek is nevezhetjük?

Számunkra új, de kísérletnek semmiképpen sem nevezném, mivel tőlünk nyugatra és valószínűleg keletre is vannak már ilyen kultúrák. Az újdonságot maga a fajta jelenti és az, hogy egy uborka alkalmassá váljon egy ilyen technológiára. Gyakorlatilag ugyan az a technológia, mint egy hagyományos paradicsomtermesztés, tehát termesztő kampókon van feltekerve bizonyos mennyiségű madzag és az uborka növekedésének megfelelően engedünk mindig rajta annyit, hogy az érésben, illetve a már érett uborkák mindig a dolgozó mellkas, fejmagasságánál legyenek. Nem kell erőlködni, hogy elérjük, az engedő munkás minden héten egyszer-kétszer engedi és teszi arrébb a növényeket és ez által egy olyan folyamatos termelésnek lehetünk a részei, amivel igen rövid idő alatt, súlyban elég jó eredményt lehet elérni.

Ez egy gyors növekedésű kultúra?

Az uborka rendkívül gyors kultúra, egy évben akár háromszor is újra kell ültetni. Amit most látunk, azt körülbelül három hónapra tervezzük, lévén, hogy engedős, ez alatt a szűk három hónap alatt kell elérnünk a négyzetméterenkénti 30 kg-os célt, eredményt.

Miért érdekes a levél mérete?

Az uborka hatalmas leveleket nevel, ennek a fajtának ez is az egyik sajátossága, van kísérleti fajtánk is, az egy picit kisebb levelet növeszt. Maga a fotoszintetizációhoz szükséges levélfelület az, ami lenyűgöző ennél az uborkánál. Hasonlóan a paradicsomhoz, ugyanúgy levelezni kell, szükséges továbbá, hogy az uborkát megfelelő mennyiségű fény érje, hogy jól besötétedjen maga az uborka test, ellenkező esetben fakó marad az uborka virág felüli része. Amit még az uborkatermesztésről érdemes tudni; ezek partenokarp uborkák, ezért nem látunk bennük magokat, illetve csak léha magvakat, mert itt nincs megtermékenyülés. Úgy kell elképzelni, hogy ezek a virágok, ha megtermékenyülnek, akkor azok nem kívánatosak. Egy-egy növénynél látjuk is, hogy termés nélküli virágok vannak és ezeket le is kell választani, hogy ne legyen megtermékenyülés. A jól megszokott méheket is mellőzzük az üvegházból, mert csak kárt tennének jelen esetben.

Papadicsom és uborka

Az uborka mennyit nő naponta?

A növényregisztrációval, amiket mérünk hétfő és szerda között 52-56 cm, illetve szerdától a következő hétig az átlag növekmény napi 15 cm. Ez azért érdekes, mert ami ebben az említett cm-ben található ízköz azt jelenti, hogy minden egyes ízköznél egy termésünk fog fejlődni. Itt az uborkánál minden egyes termés után, egy ízköznyi termést ki kell szednünk, ezzel termésszabályozást, ritkítást hajtunk végre és ennek köszönhetően lesz meg a heti uborka kg-unk, amivel számolhatunk.

Mennyit szedtetek eddig és mennyi lesz a teljes betakarítás volumene?

Szombaton kezdtük el a szedést, ami egy próbaszedés volt és, ha az e heti szedést nézzük, akkor 1 kg/nm fölött járunk. Amikor úgymond „bedurran a növény" 3-3,5 kg/m²/hét termést is jelenthet majd.

Milyen az új 1 hektáros üvegház snack paradicsom termése?

Nagyon jól állunk, kiváló a termés, a várt eredményt hozta, vagyis azt, hogy végső tőszámmal indultunk, ugye nem kell kivárnunk az elágaztatás után azt a másfél hónapot, mire azok a fürtök megjelennek, illetve zsendülni kezdenek, amik már most bőven teremnek. Sűrű növényállományról beszélünk, 4,8-as szál/m², mindegyik terem az első pillanattól kezdve, ami a kályhacsövön kifér, azt azonnal leadta a növény.

Ott is folyamatosak a szedések?

Folyamatosan szedünk, ott 3 nap egy szedés, itt is össze tudjuk hasonlítani az uborkát a paradicsommal, itt minden nap meg kell szedni a növényt. Az uborka a három primőr növényünk közül, ha egy gyorsasági sorrendet felállítunk, hogy melyik a leggyorsabb, akkor a paprika a leglassabb, ahhoz képest sprinter egy snack paradicsom és az uborka még ezt is lekörözi. A kézi munka, a dolgossága, egyszóval az ember igénye az uborkának még a snackekhez képest is jóval magasabb. Három nap után, ha nincs megápolva a teteje, akkor összeborul, összebukik a növény.

Lesz folytatás

Fotó: Arany Sándor Gábor

Milyen az uborka polcon tarthatósága, meddig marad friss?

A frissességnek egy nagyon fontos munkamozzanata van: „az idő". Nem lehet tévedni, mert pl. egy elmaradt ápolás okán, egy hónapig is eltarthat, mire kijön belőle az ember. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy délelőtt 11 órára be kell fejezni a szedést, addig magas a gyökérnyomás, addig van rengeteg víz a termésben, addig lesz feszes az uborka héja, eddig kell leszedni. Utána hűvös helyen kell el kezdeni a csomagolást, míg nem lesz apadása az uborkának. A DélKerTész csomagolt és nem csomagolt formában is forgalomba hozza és igen gyorsan a legtöbb áruházban kapható is.

A szedésen kívül, a válogatás is a mi feladatunk, a DélKerTészbe úgy szállítunk be, hogy 5 minőségi kategóriába válogatjuk az általunk leszedett uborkát. 300-tól, 400 grammig terjedő egyenes uborka, illetve 400-tól, 500 gramm tömegűig zárul be, tehát van normál és nagy 1-es, ezek az első osztályok és három további alkategóriánk van, amit már másodosztályúnak tekinthetünk, természetesen ezek is nagyon szépek, csak 300 gramm alattiak. Van 500 gramm fölötti és van a görbe uborka, amit alakhibás uborkának hívunk. A válogatás tovább tart, mint a szedés és azért kell így válogatni, mert a TÉSZ-be amikor bekerül, akkor a fóliázás ott történik, görbe uborkát pedig nem lehet fóliázni.

A többi kategóriát az áruházak megrendelése alapján továbbítják, de előfordulhat az is, hogy egy 300 gramm alatti jobban értékesíthető, mint egy nagyobb méretű, első osztályú uborka.

Ez az a zöldségfajta, ami azonnal elfogy?

Igen és Magyarország importra szorul a legnagyobb időszakában az évnek, mert nincs túl sok uborkás üvegház, illetve nagyon fontos megemlíteni, hogy azt a minőséget, amit az áruházláncok elvárnak, azt nem olyan egyszerű előállítani. Fontos megemlíteni a színt, a méretet és az ízt. Nem csupán a magyarországi áruházláncokba értékesítünk, hanem német, hard diszkontokba, multikba is szállítunk és ezért sokkal szigorúbb növényvédelmi előírások érvényesek az egész üvegházra. A Magyarországon engedélyezett növényvédő szerek harmada lehet a termésekben, a legkisebb élelmezési várakozási idő, amivel találkozhatunk, ugye ez a 0-1 nap, de az összes olyan szer, aminek esetlegesen lenne értelme, az 3 napos, …naponta van szedés…Tehát, ha egészséges, vegyszermentes zöldséget szeretnénk vásárolni, akkor a mi uborkáink biztosan ilyenek. A szedés üteme és az élelmezésügyi várakozási idő üti egymást, így kivitelezhetetlen is lenne. Biológia sem túlságosan lehetséges, az uborka ilyen szempontból hálátlan növény. Nézegettük, hogy milyen szőrös és szúrós maga az uborka és, ahogyan mi nem szeretjük a szárát, úgy a biológia sem szereti.

Vannak hasznos rovarok…

Igen, amikor elindultunk, akkor 22 ezer Swiskii breeding csomagot helyeztünk ki, ennyit tudunk tenni biológiában, de a másik oldala a rezisztencia, az ellenálló képesség.

Ezek a fajták rezisztensek, illetve toleránsak. Ha meg is jelenik a lisztharmat, akkor sem tud óriási problémát okozni, mindazonáltal tudjuk, hogy ezek klímabetegségek. Mitől egyedi nálunk az uborka; magas légterű házban nem sok van ilyen Magyarországon, aki ilyen környezetben uborkát termeszt, de azért akad. Ezekben a házakban tudunk megfelelő klímát teremteni az uborkának, ezzel lehetséges elősegíteni, hogy ne kelljen vegyszert használni. A jó fülledt trópusi időt szereti és, ha nem kap egy huzatos, hideg éjszakát, akkor nem tud a lisztharmat sem kialakulni.

Szépnek ítéled meg a termést?

Ennek a fajtának a termése egy ernyőműveléshez, esetleg egy szántóföldi, vagy más termesztési módhoz képest százszor szebb. Mire gondolok: termésminőség, görbeség, átmérő, súly. Az uborka nagyon könnyen elgörbül, de mitől? Magas sótartalom, hőmérséklet, pára, rácsavarodik az inda, felfekszik a kis uborka az alatta levő levélen, bármilyen eszközön vagy tárgyon, ne adj isten felfekszik a paplanon engedés után, amitől el tud görbülni, attól mind elgörbül. Ezzel a technológiával, hogy függesztve van és egymástól szépen elkülönülve, elhelyezkedve, ennek köszönhetően első osztályú uborkát szedtünk az elmúlt pár szedés alkalmával, ha ezt továbbra is folytathatjuk, akkor merem állítani, hogy z a fajta, ebben a környezetben nagyon jó minőséget tud produkálni.

Ha most ez jól beválik, akkor a jövőben is lesz folytatása az uborkatermesztésnek?

Ha jól beválik, akkor fő növényként is tarthatjuk, az igény mindenféleképp megvan, most várjuk a visszajelzéseket, a magyar piac elbírná, tehát a hazai uborkának mindig van becsülete.

Az cikk szerzője Both Ildikó.

Ne hagyd ki!