Akár konténerekben is biztosíthatjuk a megfelelő klímát a növények számára
Fotó: Shutterstock

Enni kell: így forradalmasítanák a városi növénytermesztést

Cseh startup fejlesztett ki egy olyan vízkultúrás megoldást, amely a városi kertészeteknek teszi lehetővé, hogy akár egész évben gazdálkodhassanak, méghozzá a növények számára ideális körülmények között.


Növénytermesztés konténerekben

Olyan konténerekkel állt elő egy cseh startup, a GreenTech, amelyekben az elhelyezett tálcákon tápoldatokkal helyettesítik a termőtalajt. A technológiának köszönhetően az így termesztett növények környezeti körülményeit is képesek szabályozni – írja a new.siemens.com.

A konténerekben álványonként mérni és szabályozni tudják a hőmérsékletet, a páratartalmat, a tápfolyadék mennyiségét, valamint a napfényt helyettesítő LED lámpák színspektrumát is. Mivel a belső klíma teljesen hozzáigazítható a növények igényeihez, tökéletes körülményeket teremthet a számukra, ezért vegyszerek használata sem szükséges. A fejlesztés ráadásul törekszik a fenntarthatóságra is, amely leginkább abban nyilvánul meg, hogy a mezőgazdaság hagyományos módszereihez képest akár 95 százalékkal csökkenti a vízfogyasztást. A cég az új megoldásaihoz egyébként a Siemens technológiáját használta fel.

A közleményük szerint azért fontos igazán ez a technológia, mert egyre nehezebb megoldani a világ folyamatosan növekvő népességének élelmezését, ráadásul a Föld vízkészlete is egyre szűkösebb.

„Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a jelenlegi mennyiségénél 70 százalékkal több élelmiszert kell termelnünk ahhoz, hogy mindenkinek jusson, miközben a fejlett országokban a fogyasztók a termékek eredetére és összetételére, előállításuk fenntarthatóságára nézve mind nagyobb átláthatóságot várnak. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar elkerülhetetlen átalakítását a dolgok internetére kapcsolt, konténeres kertészetek ezért helyben hozzáférhető, hatékony megoldással segíthetik, akár olyan extrém időjárási környezetben is, mint a sarkvidéki klíma”

– olvasható a közleményben. A portál azonban nem tér ki a konténerek várható árára, vagy az energiaigényére sem.

Már balkon sem kell, ha otthon termesztenél növényeket

Korábban hasonló, azonban jóval kisebb méretű technológiával rukkolt elő az LG is. EBBEN a cikkünkben számoltunk be arról, hogy egy szabadon álló, beltéri növénytermesztő készülékkel lépett piacra az LG Electronics. Az eszköz segítségével

„a kezdő kertészek is egész évben otthonuk kényelmében termeszthetnek zöldségeket, fűszernövényeket, vagy akár virágokat is. A stílusos és rendkívül egyszerűen használható életmód-innováció egy teljes értékű kert minden előnyét kínálja anélkül, hogy használóinak a kártevők vagy a kedvezőtlen időjárás miatt kellene aggódniuk”

– áll az LG sajtóközleményében.

Az LG berendezésében két polc kapott helyet, amelyek külön-külön hat kombinált vetőmagcsomag és három vetőmagkészlet tárolására alkalmasak. Minden vetőmagcsomagon tíz lyuk van a magok csíráztatására. A felhasználók mindössze négy-nyolc hét alatt nevelhetik fel benne a növényeiket.

A készülék időjárás-szabályozó rendszere biztosítja az optimális feltételeket a növény organikus növekedéséhez. A nap természetes ciklusát imitálva szabályozza a hőmérsékletet és a fényt, valamint 24 óránként nyolcszor öntözi meg a növényeket, és folyamatosan ideális páratartalmú levegőt keringet, hogy a magvakból egészséges növények fejlődhessenek.

„Az LG tiiun praktikus és kényelmes megoldás azon elfoglalt vásárlóink számára, akik otthonukban is zöldebb, egészségesebb életmódot szeretnének követni. (…) Otthonunk stílusos kiegészítőjeként is helyt álló, okos növénytermesztő rendszerünk szórakoztatóvá és egyszerűvé teszi a fűszernövények, leveles zöldségek és virágok termesztését még azok számára is, akiknek nincs semmilyen kertészeti tapasztalata”

— mondta Lyu Jae-cheol, az LG Electronics háztartásigép és légkondicionáló üzletágának elnöke.

Ne hagyd ki!