Tinnyén a citromuborka vagy a balzsamkörte sem ritkaság
Fotó: Shutterstock

Mi fán terem a citromuborka? Panelszökevények vidéki kalandjai

A Budapestről érkező háromgyermekes család felújított egy vályogházat Tinnyén, most egyebek mellett daikon, kivano és okra termesztéséből élnek az ottani birtokukon.


Teljes fordulatot vett a budapesti család élete

Három gyerekével és a feleségével költözött Békásmegyerről Tinnyére Kiss András pénzügyi értékesítő, amikor a család számára szűkké vált a fővárosi panellakás. Egy régi vályogházat újítottak fel a tinnyei dombok között, amibe 2019-ben tudtak beköltözni.

András másfél éve ősszel végezte el az aranykalászos gazda tanfolyamot, amit később kiegészített egy kertész képzéssel, ahol megismerte mind a hagyományos, mind a modern kertészeti technikákat. Azóta 180 fokos fordulatot vett az életük, mivel a kezdeti hobbikertészetük igazi megélhetési forrásá vált a településen – írja a Sokszínűvidék.

Átalakult a költségvetés

A nagyobb házuknak ugyan magasabb a fűtési költsége, valamit az üzemanyag is jobban fogy vidéken, azonban a többletkiadásaikat ellensúlyozza az, hogy meg tudják maguknak termelni a család zöldségszükségletét. Emellett baromfit is tarthatnak,.

A fő bevételi forrásuk is megváltozott. Kezdetben egy kisebb kertben négyszáz palántával indultak, idén tizennyolcezer növényt nevelnek és értékesítenek. Jelenleg 2500 négyzetméteren termesztenek különleges színű és alakú paradicsomok és paprikák mellett egzotikus zöldségeket is.

A covid járvány berobbanásakor kezdtünk bele a gazdálkodásba, így hamar az online marketing és a házhozszállítás felé fordultunk. Jelenleg komoly adminisztrációt és szervezést végzünk. Nagy a pörgés, délelőtt én vagyok itthon, kiszolgálom a vevőket, közben összeválogatom az aznapi kiszállítást, és pakolom az autót. Miután Ildikó hazaér, indulok az aznapi körömre, ő egyedül marad és kiszolgálja a később érkező vevőket. Persze eközben, ha van egy üresjárat, elrohan a gyerekekért az iskolába és az oviba

- nyilatkozta Kiss András.

Egzotikus kínálat

A gazdaságuk folyamatosan bővül, hiszen már nem csak Tinnyén gazdálkodnak, hanem Pomázon és Perbálon is termesztik az egzotikus zöldségeiket.

Olyan újdonságokat mutatunk be a vásárlóinknak, mint a citromuborka, a balzsamkörte, a daikon retek vagy a kivano, és az okra. Idén a megszokott, zöld „tömegborsó” mellett égő lila hüvelyű desiree fajtát is kínálunk. Hitvallásom, hogy a jó minőségű helyi termék mindig megtalálja a vásárlóerőt helyben

- mondta a gazda.

Kiss András hozzátette azt is, hogy ügyes növénytársításokkal és magas értékű növények termesztésével a gazdaságuk biztosítani tudja a család megélhetését. Másoknak is javasolja azt, hogy vágjanak bele a hasonló családi gazdaságok létrehozásába. Mint mondta, nem lesz könnyű dolguk, azonban, ha körültekintőek és kitartóak, akkor át el tudják érni az önellátást.

Ne hagyd ki!