Üvegházas kertészeteket üzemeltet a hölgy nagyjából 30 hektáron
Fotó: Shutterstock

Éves terv hetente változó árakkal? Kifakadt a díjazott vállalkozó

Elszabadultak az energiaárak, megugrott az inputanyagok és a munkabérek költsége, valamint a kamatkörnyezet sem kedvez a hazai agrártermelőknek. Az elismert agrárvállalkozó, Nemes-Nagyné Vas Andrea beszélt az idei év nehézségeiről.

Változó költségek

Tavaly Nemes-Nagyné Vas Andrea, a NEMES családi vállalkozás ügyvezetője kapta meg a Portfolio Csoport „Az év női agrárvállalkozója” díját. A hölgy üvegházas kertészeteket üzemeltet a férjével, immár 18 éve. Amíg a 2000-es évek elején összesen 4 hektár üvegháza volt a családnak, mára a méretük 30 hektárra bővült. Elsősorban paradicsomot termesztenek Szeged közelében, azonban előfordul náluk a fejessaláta, a kígyóuborka és a kaliforniai paprika is.

A vállalkozó számolt be róla az agrárszektor.hu-nak, hogy elképesztően megemelkedtek a termelési költségei az elmúlt hónapokban, azonban nem csak az energiaárak, az inputanyagok és a munkabérek emelkedése jelent problémát. Az árakkal szinte lehetetlen előre kalkulálniuk.

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, amikor éves üzleti tervet, beszámolókat kell készíteni a bankok számára, hiszen a korábbi évek kiszámíthatóságát nem tudjuk előre vetíteni

- nyilatkozta az üzletasszony.

Mint hajtató kertészet, a cégnek muszáj heti árakkal dolgoznia. Azonban a termékeiket legfeljebb öt napig tudja tárolni, utána kereskedelmi forgalomba már nem bocsájtható.

Elszálló árak

A legnagyobb mértékben a villamosenergia ára, a műtrágya árak, a csomagolóanyag, karton árak, az üzemanyag árak, illetve a logisztikai díjak változtak ebben az évben, itt közel 200-400 százalékos áremelésről beszélhetünk.

- sorolta Nemes-Nagyné Vas Andrea.

A családi vállalkozás jelenleg úgy próbálja növelni a bevételeit, hogy igyekszik javítni a hatékonyságát, a munkaszervezést.

A szakmai szervezet is hasonlóan látja a problémát

Korábban írtunk róla, hogy 20-30 éve nem volt arra példa, hogy ekkora bizonytalanságban induljon egy év a zöldségtermesztők számára, mint 2022. Gubacsi Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke már februárban arról nyilatkozott, hogy annyira hektikusak a termelés során felmerülő költségek, hogy egyszerűen nem lehet előre tervezni az évet. Rekordokat döntött az földgáz és az elektromos áram ára, de sokkal többe kerülnek a növényvédőszerek és a műtrágya is.

A többségében termálvizes dél-alföldi kertészetek értékesítését összefogó DélKerTÉSZ tagjai között például januárban akadt olyan termelő, akinek nagyjából 600 millió forinttal emelkedett éves szinten az áramszámlája amiatt, mert a korábbi 37–45 forint/kilowattórás tarifa helyett 80–90 forint közötti díjszabással tudta csak megújítani a lejáró szerződését.


Ne hagyd ki!