A legolcsóbb paradicsom közel 40 százalékkal kerül többe mint tavaly ilyenkor
Fotó: Shutterstock

Ebből nem lesz lecsó, óriásit nőtt a hazai paradicsom ára

Márciusban már kapható a szigetvári paradicsom a magyar piacokon. Ilyenkor egyébként sem alacsony az ára, de a tavalyi év azonos időszakához képest is óriásit emelkedett. A nagybanin is sokkoló árszinttel találkoztunk.


Méregdrága a hazai paradicsom

A szigetvári paradicsom az év legnagyobb részében - kilenc hónapon keresztül - kapható Magyarország piacain. A paradicsomot fejlett technológia segítségével, a térségben található termálvízzel fűtött üvegházakban termesztik, gondozásuk során biológiai növényvédelmet alkalmaznak, ennek köszönhetően kemikáliáktól mentes a termés és már márciusban megjelenhet a kiskereskedelemben – írja a Sokszínvidék.

A szigetvári paradicsom ára ebben az időszakban egyébként sem számít alacsonynak, a tavalyi évhez képest azonban így is drasztikusan növekedett az árszintje. Amíg 2021 márciusának első felében 890-1290 forint között alakult a kilónkénti ára, idén 200-300 forinttal kérnek érte többet, ami nagyjából 20-25 százalékos emelkedésnek felel meg.

A nagybanin sem jobb a helyzet

A Haszon.hu utánanézett a nagybani áraknak is. Legutóbb március 3-án volt frissítve a publikus árlista, amely szerint akkor a hazai első osztályú primőr paradicsomnak 1250 és 1350 forint között, a fürtös paradicsomnak 1500 és 2000 forint között, a koktélparadicsomnak pedig 1800 és 2500 forint között adták kilóját.

Ezzel szemben a nagybani Piaci Hírek még arról számolt be egy évvel korábban megjelent cikkében, hogy 2021 márciusának elején 900-1500 forint között alakult a primőr paradicsom kilója.

A két év márciusi adataiból tehát látszik, hogy nem csak a szigetvári paradicsom ára emelkedett jelentősen. A primőr paradicsom maximum kilónkénti ára ugyan 150 forintos csökkenést mutat egyetlen év alatt, a minimum árszint azonban a tavalyi 900 forint helyett idén már 1250 forint, ami 350 forintos, tehát 39 százalékos emelkedést jelent a vizsgált időszakban.

Tartósan drága maradhat a zöldség

Már írtunk róla, hogy 20-30 éve nem volt arra példa, hogy ekkora bizonytalanságban induljon egy év a zöldségtermesztők számára, mint 2022, Gubacsi Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke szerint. Annyira hektikusak ugyanis a termelés során felmerülő költségek, hogy egyszerűen nem lehet előre tervezni az évet. Rekordokat döntött az földgáz és az elektromos áram ára, de sokkal többe kerülnek a növényvédőszerek és a műtrágya is.

A többségében termálvizes dél-alföldi kertészetek értékesítését összefogó DélKerTÉSZ tagjai között például januárban akadt olyan termelő, akinek nagyjából 600 millió forinttal emelkedett éves szinten az áramszámlája amiatt, mert a korábbi 37–45 forint/kilowattórás tarifa helyett 80–90 forint közötti díjszabással tudta csak megújítani a lejáró szerződését.


Ne hagyd ki!