Egyre kevesebb a termőföld, miközben a Földön egyre több embert kell etetni. Sokak szerint a feloldhatatlannak tűnő ellentétet a vertikális farmok oldhatják fel, amennyiben képesek lesznek jövedelmezően működni.


A vertikális vagy függőleges farmon nincs termőföld. A növények gyökere apró kockákban valamilyen vattaszerű anyagban nő, ahova a vizet és a tápanyagokat csöveken át vezetik, a fény pedig mesterséges. Ennek a megoldásnak köszönhetően magas állványzatokon számítógéppel vezérelve, jóformán emberi beavatkozás nélkül lehet növényeket termeszteni. Akár raktárakban vagy irodaházakban is. A Jungle startup cég szerint a függőleges farmok 10-30 százalékkal többet tudnak termelni, mint a hagyományos üvegházak.

​A befektetőknek bejön

A függőleges vagy vertikális növénytermesztési iparág rohamosan növekszik. Míg 2018-ban 2,2 milliárd dollárt ért, addig 2026-ra már elérheti a 12,8 milliárd dolláros értéket. A befektetési kedv egyértelműen kimutatható: tavaly év végén az egyik vertikális növénytermesztő vállalkozás, az Infarm 170 millió dollárhoz jutott. A Jungle pedig nemrégiben 42 millió eurós (közel 15,5 milliárd forint) támogatást kapott a Founders Future befektetési alaptól. A pénzből egy 5500 négyzetméteres farmot épít 80 km-re Párizstól. Már sikeresen megállapodtak a Monoprix és az Intermarche szupermarketekkel a beszállításról. Jelenleg aromás fűszernövényeket és zöldségeket termesztenek, illetve virágokat, ami egyedinek számít az iparágban. 2021 végére már teljes kapacitáson működhet a farmjuk.

​Miben rejlik a titkuk?

Gilles Dreyfus, az egyik társalapító szerint sok előnye van a vertikális gazdálkodásnak. Először is a farmokat a városok közelében alakíthatják ki, ahol a legtöbb vásárló él. Így a szállítás olcsóbb és a környezet sem terheli. Emellett a hagyományos farmokhoz képest jóval gyakrabban „arathatnak", mert nem függnek az évszakoktól, ráadásul rovarirtókra sincs szükségük. Legnépszerűbb termékük, a bazsalikom például évente tizennégyszer terem, a hagyományos 3-4-hez képest. A vertikális farmok segíthetnek az országoknak az élelmiszer önellátás elérésében, hiszen azon növényeket, melyeknek nincs szezonjuk, egyre távolabbról kell beszerezni. Ezeknél a farmoknál nincs ilyen megkötés.

​Mi a probléma?

A vertikális farmokkal sokszor nehéz profitot elérni. Ha egy alternatíva akár minimálisan is, de jobb áron elérhető, akkor bukott is a megrendelés. Gilles Dreyfus úgy véli, hogy a megoldás a nagy kiterjedésű farmokban van. Általuk egész városokat lehetne ellátni, így az árakat is kedvezőbben tudnák meghatározni. Ennek megfelelően 18 hónapon belül terveznek nyereségessé válni. Jelenleg az a céljuk, hogy a hagyományosan termesztett ételeknél 5 százalékkal drágábban, a farmokon termelt bio élelmiszereknél viszont 20 százalékkal olcsóbban kínálják a termékeiket.

​Virágom, virágom

A függőleges farmok gyakran megkapják azt a kritikát, hogy csak salátákat és fűszernövényeket tudnak termelni. Erre a Jungle válasza az volt, hogy elkezdtek virágokat is nevelgetni a parfümipar számára. Továbbá koktélparadicsomokkal és gombákkal is bővíteni fogják a farmjaikat. Elviekben szarvasgombán kívül mindent lehetne termelni. Jelenleg 25 alkalmazottja van a cégnek, de ezt a létszámot szeretnék megduplázni. Emellett 2 további farmot terveznek építeni. Azt már lehet tudni, hogy a legújabb gazdaságuk kétszer akkora lesz, mint az első farmjuk.


The Conversation

Friss

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Potom pénzért árverezik el Diana hercegnő esküvői tortaszeletét

A Dominic Winter aukciós ház gondoskodott róla, hogy Diana hercegnő és Károly herceg menyegzőjéről az esemény után 40 évvel is beszéljenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez a 16 éves srác összehozott egy 2 millió dolláros üzletet

A tavalyi év egyértelmű nyertesei a kiskereskedelmi online vállalatok voltak, illetve a 16 éves New Jersey-i Max Hayden.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!