Európa nemesít, Amerika genetikailag módosít
Fotó: Shutterstock

Újfajta paradicsomok hódíthatják meg a világot

Új paradicsomfajtákat hoztak létre nemesítők és kutatók. Hollandiában a világ legapróbb paradicsomát alkották meg, a szuperédes Tomberry pearlt, Amerikában pedig egy lila paradicsom hódít.


A Tomberry pearl lehet a világ legkisebb paradicsoma

Ausztrál nemesítők alkották meg Hollandiában a világ legapróbb paradicsomát. A szuperédes (8-9 Brix-fok) és élénkpiros termésének az átmérője 0,6 – 1,2 cm, a súlya pedig 1 gramm. Azonban az ára meglehetősen borsos. Az USA-ban 2,97 dollárt, azaz közel 1100 forintot kérnek 100 grammjáért, vagyis nagyjából 11 ezer Ft/kg.

Az Agroinform alapján a nemesítők a Tomberry pearl meglehetősen sokat terem: 1 négyzetméterről 10-15 kg bogyótermésre számíthatnak a termelők. Azonban a kedvező tulajdonságai ellenére a szakemberek dolgoznak a fajta tökéletesítésén, hiszen problémák vannak a termesztésével. A bogyók kis mérete miatt a kézi szedés nem megoldható, ezért az érett termést a fürtökkel együtt vágják le. A szárítóállványokra akasztva potyognak le a paradicsombogyók 1-2 nap után maguktól, majd további 6-8 napig maradnak frissen.

Az átlagosnál valamivel kevesebb növényvédelmet igényel, azonban egy-két kártevő különösen nagy károkat okozhat az ültetvényében. Viszont a legnagyobb problémát a növény beporzása okozza. Nagyon fontos az egy időben történő virágzása és a termésképződés beállítása is. Emellett speciális ventilátorokra van szükség a virágpor pontos befúvásához.

Újfajta paradicsom hódíthatja meg Amerikát

Emellett egy lila, génmódosított paradicsomot fejlesztettek ki az Egyesült Államokban. A gyümölcs a tudósok szerint tovább eltartható, mint egy átlagos paradicsom és egészségesebb is.

Megváltoztatták a színét és javítottak a tápértékén is. Növényi kártevők kockázata szempontjából ez a növény biztonságosan termeszthető és használható a nemesítésben az Egyesült Államokban

közölte az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA).

A lila színt a tudósok szerint az antocián nevű, rákellenes antioxidáns okozza. Ha ennek a szintjét megemelik, azzal a piros gyümölcsöt mély lilává változtatják. A magas antioxidáns-tartalom miatt az amerikai fogyasztók egyfajta szupergyümölcsöt kaptak.

Aggódnak, mert GMO

Még 2008-ban fejlesztették ki a paradicsomot egy ehető virágból származó „genetikai bekapcsoló” megtervezésével. Azonban a gyümölcs csak a tavalyi év végén kapott zöld utat a forgalmazáshoz az FDA-tól, azaz az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól.

A paradicsomnak kritikusai is vannak. Ők amiatt fejezték ki aggodalmukat, hogy a genetikailag módosított élelmiszerek fogyasztása negatív hatással lehet az emberi egészségre. Azonban a főbb szervek, mint például az FDA és a Környezetvédelmi Ügynökség szigorúan szabályozzák a GMO-s élelmiszereket (az EU jelenlegi szabályozása mellett, pedig nem is valószínű, hogy megjelenhet a paradicsom az európai piacon - a szerk.).

Ne hagyd ki!