lila paradicsom
Fotó: Shutterstock

Újfajta paradicsom hódíthatja meg Amerikát

Új, génmódosított lila paradicsomot kezdhetnek hamarosan árulni az amerikai élelmiszerüzletek, miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) nemrégiben jóváhagyta a termesztését.


A gyümölcs a tudósok szerint tovább eltartható, mint egy átlagos paradicsom és egészségesebb is.

Megváltoztatták a színét és javítottak a tápértékén is. Növényi kártevők kockázata szempontjából ez a növény biztonságosan termeszthető és használható a nemesítésben az Egyesült Államokban

− közölte a USDA, amiről az Insider tudósított.

A lila színt a tudósok szerint az antociánok nevű, rákellenes antioxidánsok okozzák, ha ezek szintjét megemelik, azzal a piros gyümölcsöt mély lilává változtatják.

A tudósok egy csoportja – köztük Cathie Martin biokémikus és professzor − olyan paradicsomízű gyümölcsöt állított elő, amely magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, így az amerikai fogyasztók egyfajta szupergyümölcsöt kapnak. A The Sainsbury Laboratory szerint Martin még 2008-ban fejlesztette ki a paradicsomot egy ehető virágból származó genetikai „bekapcsoló" megtervezésével.

A gyümölcsnek most az FDA-tól, azaz az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól kell zöld utat kapnia a forgalmazáshoz. A paradicsomnak voltak kritikusai is, akik aggodalmukat fejezték ki, hogy a genetikailag módosított élelmiszereknek vannak negatív egészségügyi hatásai is. A főbb ügynökségek, mint például az FDA és a Környezetvédelmi Ügynökség azonban szigorúan szabályozzák a GMO-élelmiszereket.

A Martin és Jonathan Jones által alapított Norfolk Plant Sciences vállalat jövőre teszteli a fogyasztók véleményét.

Elég elvont, és nehezen érthető, de a lila paradicsomot vagy akarod, vagy nem akarod fogyasztani

− mondta Nathan Pumplin, a Norfolk amerikai székhelyű kereskedelmi vállalkozás vezérigazgatója a csatornának.

Az elszabadult hazai paradicsomárakról itt és itt írtunk, a magyar termesztők nehézségeiről itt, a TRIVEGA Kft. zöldség- és gyümölcstermesztő cég modern paradicsomtermesztő technológiájáról pedig itt. Náluk egyébként szintén előfordul egyfajta lila paradicsomkülönlegesség.

Ne hagyd ki!