A működésük szempontjából a következő év lehet a vízválasztó
Fotó: Shutterstock

Kertészbánat: spórol a lakosság, növekszik a rezsi

Komoly problémákkal néz szembe számos hazai kertészet, miután nagyjából a tízszeresére drágult számukra az áram, fellépett a műtrágyahiány, valamint a lakosság vásárlóerejének a visszaesésével a kereslet is csökken a termékeikre.


Növekednek a kertészetek költségei

Számos kertészetnek a következő év lehet a vízválasztó a működés szempontjából, azonban idén is megviseli az ágazatot az energiaárak, elsősorban az áram költségének a megugrása. Viszont nem lesz veszteséges a többségüknél 2022 (kivételt jelentenek a gombatermesztők) – írja Gubacsi Zoltánra, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökére hivatkozva az Index.

Azonban a hazai termelők – más európai országok gazdáihoz hasonlóan – némileg visszafogták a termelésüket (körülbelül 10-20 százalékkal) a magas energiaárak miatt. A kertészeti termékek jelentős áremelkedése viszont nem csak ennek tulajdonítható be, hanem az idei aszálynak és a hőhullámoknak is. Mindezek miatt az ősz további áremelést hozhat, amivel egyidőben az Unióban rekordmagas infláció zsugoríthatja a vásárlóerőt.

Ilyen áramköltséggel számolhatnak a termelők

Magyarországon az járt jól, aki tavaly hosszabb távú szerződést kötött, és a 2020-as 17-20 forint/kWh-s árak után a 25 és 100 forint közé eső sávba eső árajánlatot elfogadta

– nyilatkozta Gubacsi Zoltán.

A szakember elmondta, hogy kilowattóránkénti 100 forintos áramár mellett még tervezhető a jövő évi termelés. A mostani, 250-300 forintos kilowattóránkénti áron azonban borítékolható a veszteséges működés. Emiatt van olyan hajtatókertész, aki dízelaggregátor beszerzésével próbálja megoldani az áramtermelést, mivel az a jelenlegi piaci üzemanyagár mellett is olcsóbb lesz, mint a 2023-ra most megajánlott áramár.

Mindemellett számolni kell azzal is, hogy az idén összességében 50 százalékkal drágultak a termeléshez szükséges feltételek (például a műtrágya, a vetőmag, a palánta és a növényvédőszer), valamint a 15-20 százalékos munkabér-emelkedést is ki kell gazdálkodni, valamint a műtrágyahiány is okozhat problémákat.

Még drágább lehet a termés, spórol a lakosság

A szakértő megemlítette azt is, hogy a zöldségek mostani árában még nincsenek benne az idén megemelkedett költségek. Nehéz lesz a jövőben a kertészetekben az árazás az infláció és az emelkedő rezsiköltségek miatt is, hiszen mindezek hatására a lakosság vásárlóereje és költekezési kedve is csökkenni fog. Egyelőre azonban kiszámíthatatlan, hogy mennyit lesznek hajlandók fizetni a kertészeti árucikkekért. Az viszont már látható, hogy ha nincs akció, nem fogynak a termékeik.

A paradicsom esetében a mostani nettó 250 forintos kilogrammonkénti termelői ár már így is alacsonyabb, mint amit a költségek indokolnának, azok fedezéséhez legalább 350 forintot kellene kapniuk a kereskedelemtől. Erre azonban egyre kevesebb az esély a szezon végéhez közeledve, októbertől ugyanis jellemzően belép az észak-afrikai vagy török importáru a piacra, és onnantól az az ár meghatározó

- mondta az alelnök.

Ne hagyd ki!