Üvegházas gazdálkodás holland mintára.
Forrás: Shutterstock

Üvegházbirodalmat vezet az év női agrárvállalkozója

300 ezer négyzetméteren gazdálkodik üvegházakban az év női agrárvállalkozója. Nemes-Nagyné Vas Andrea többgenerációs családi vállalkozást vezet a Dél-Alföldön. Termékei között mintegy 30 különböző paradicsom szerepel.


Az üvegházbirodalom

Idén Nemes-Nagyné Vas Andrea, a NEMES családi vállalkozás ügyvezetője kapta meg a Portfolio Csoport „Az év női agrárvállalkozója” díját. A hölgy olyan jelölteket előzött meg, mint a tojásszektorban érdekelt Gyöngyöstojás Kft. vezetője, Papp Veronika, vagy a mangalicafarmjáról és mangalicatermékeiről ismert Fekete Zsóka.

A hölgy üvegházas kertészeteket üzemeltet a férjével, immár 18 éve. Amíg a 2000-es évek elején összesen 4 hektár üvegháza volt a családnak, mára a méretük 30 hektárra bővült (300 ezer négyzetméter) Szeged közelében.

Elsősorban paradicsomot termesztenek, azonban előfordul az üvegházaikban a fejessaláta, a kígyóuborka és a kaliforniai paprika is. Termékeiket több áruház forgalmazza.

A kezdetekben fürtös paradicsomokat termeltek, majd ehhez csatlakoztak később például a koktélparadicsomok és a snackparadicsomok. Paradicsomból mintegy 30 különböző fajtából áll a kínálatuk, amelyből néhány az országban egyedül náluk kapható.

A fejlődés nem állhat meg

„A fejlesztések, az innováció, a digitalizáció folyamatosan az életünk része. Holland példákat követve látjuk, hogy a modernizáció és a digitalizáció - azon az úton, amin mi is szeretnénk haladni – elengedhetetlen a fejlődéshez. Évről évre próbáljuk a legújabb technológiákat itthon is bevezetni – nem csak az üvegháztermesztési technológiákban, hanem akár a csomagolásban, vagy éppen a logisztikai központunknak a szinten tartásához és a fejlesztéséhez is”

- nyilatkozta Nemes-Nagyné Vas Andrea az Agrárszektor.hu-nak.

A vállalkozó hölgy elmondása szerint évről évre próbálnak alkalmazkodni a vásárlók és az áruházak igényeihez. Folyamatosan fejlesztik termékeiket, ezért új ízeket és különleges zöldségeket (például lilaparadicsom) próbálnak belevinni kínálatukba.

Az üzletasszony beszélt arról is, hogy a kertészetük már most többgenerációs családi vállalkozás, és bíznak abban, hogy az újabb generációváltás is megoldható lesz a későbbiekben. Férjével négy gyermekük van, akik szintén érdeklődnek az üvegházas kertészkedés iránt.

Több elismerést kiosztottak

A Portfolio Csoport az év női agrárvállalkozója mellett több agrárgazdasági szereplőt is díjazott. Az „Agrárszektor 2021 Konferencia” részeként osztották ki nyolc kategóriában az elismeréseket, amelyeket egy tíz tagból álló szakmai zsűri ítélt oda – áll az Agrárszektor.hu honlapján.

Nemes-Nagyné Vas Andrea mellett elismerést kapott

  • az év állattenyésztője: Fekete Benő (egyéni vállalkozó),
  • az év fiatal agrárszakembere: Szűcs András (Belvárdgyulai Zrt.),
  • az év kertészete: RÓNA KER-TÉSZ Kft. (Nagy József),
  • az év növénytermelője: Szabó Lajos (HÓDAGRO Zrt.),
  • az év agrárinnovációja: MyFarm Harta (Kövesdi Gábor),
  • az év agrárberuházása: AXIÁL Kft. (Pintér Zsolt),
  • valamint a „Portfolio Agrárgazdaságért” díját Zászlós Tibor (Mezőfalvai Mg. Zrt.) zsebelte be.

A szakmai zsűri szintén a magyar agrárágazat fontos szakembereiből állt, hiszen helyet kapott benne: Éder Tamás, a Bonafarm Csoport pr és vállalati kapcsolatok igazgatója, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Kerezsi Miklós, a Hodler Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Holding vezérigazgatója, Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese, Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Szabó Levente, a KITE Zrt vezérigazgatója, Szabó Miklós, a Tranzit Csoport alapító-tulajdonosa, és Vida József, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöke.

Ne hagyd ki!