Az élelmiszerek drágulása okozza a legnagyobb fejfájást a magyaroknak
Fotó: Shutterstock

A rezsi vagy az élelmiszer drágulásától félünk jobban? Itt a válasz

A lakosság háromnegyedét az élelmiszerek árának emelkedése aggasztja a legjobban. A rezsidíjak növekedése a nyugdíjasoknak fáj a legjobban, derül ki a Pulzus Kutató Napi.hu számára készített reprezentatív felméréséből.


Júliusban már 13,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban a KSH adatai szerint, a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) már 20 százalékos inflációt sem tartanak kizártnak az idén ősszel. A rezsidíjak emelkedése fájdalmasan fog érinteni sokakat, a lakosság mindössze 15 százaléka várja azt, hogy nem emelkedik majd a gáz- vagy áramszámlája. Közben gyors ütemben emelkedik az élelmiszerek ára is, a legutóbb 27 százalékos volt az élelmiszerek inflációja.


A Pulzus Kutató friss felmérése szerint egyelőre az infláción belül az élelmiszerek drágulása aggasztja a legjobban a lakosságot. A megkérdezettek háromnegyede mondta azt, hogy az áremelkedésen belül ez érinti a legérzékenyebben, írja az eredmények alapján a napi.hu.

Az életkor szerinti bontásból kiderül, minden korosztály az élelmiszereket jelölte meg magasan a legelső helyen, de a 60 fölötti korcsoportban a rezsi is előkelő helyen áll. A válaszadók 22 százalék mondta azt, hogy még az élelmiszereknél is nagyobb mértékben érinti a díjak emelkedése. Ebben a korcsoportban kimutathatatlanul alacsony volt azok aránya, akiket egyik termék vagy szolgáltatás árának emelkedése sem érintett érzékenyen.

Minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál jobban érinti az élelmiszerek árának növekedése, és minél iskolázottabb, annál gyakrabban kerülnek előtérbe más tényezők, amelyek árának emelkedése mostanában jobban megcsapolja a pénztárcát. A felsőfokú végzettségűek rezsidíjai emelkedhetnek a legnagyobb mértékben az infláció miatt, ugyancsak ők azok, akiket a magasabb üzemanyagár nagyobb mértékben érint, mint például az élelmiszerek drágulása.

A Pulzus Kutató 1000 ember véleményét kérte ki a felmérésben, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét.


Ne hagyd ki!