Több módszer van az irodaházak rezsijének a csökkentésére
Fotó: Shutterstock

Akár hetekre is hazaküldhetik télen az irodistákat

Együtt dolgoznak a bérlők és a bérbeadók az irodaházak energiafogyasztásának csökkentésén. A heti egy kötelező home office nem lenne hatásos, néhány hetes irodai szénszünet viszont igen a leghidegebb időszakban. Egyelőre úgy kalkulálnak, hogy legalább 20 százalékkal emelkednek a télen a rezsidíjaik.


A következő hónapok rezsidíjai miatt aggódnak az irodaházak

Az októberi időjárás enyhe, így a következő hónapokban ugorhatnak meg az irodaházak rezsidíjai. A bérlők és a bérbeadók jelentős része elkezdte előre képezni a pénzügyi tartalékokat a rezsitöbbletre. A bérleti díjakra nincs közvetlen hatással az energiaválság, de a rezsiben és a közös költségben tükröződni fognak a többletköltségek.

A közös területek üzemeltetési díja és a saját energiafogyasztásból adódó rezsiköltség több tényezőből tevődik össze, spórolni az áramon már látványosan elkezdtek a cégek, a LED-es izzók beszerzése alapvető, de ezen túlmenően is igyekeznek észszerűbb energiahasználatra ösztönözni az irodaházak dolgozóit a tulajdonosok

- nyilatkozta Borbély Gábor, a CBRE magyarországi kutatási igazgatója a VG-nek.

A korszerűtlenebb irodaházak járhatnak rosszabbul

A szakértő hozzátette: ha például 22 fok helyett 20 fok lesz az irodában, vagy lezárják az épület bizonyos részeit – ez mind az eredeti megállapodástól eltérő működés, ami rugalmasságot igényel a felektől a bérlőktől és bérbeadóktól.

Most még azt látni, hogy az átalánydíjak előlegben bekérve nem tükrözik a felárat, a jelenlegi átlagosan 4-5 eurós négyzetméterenkénti havi üzemeltetési költség 1-2 euróval magasabb az előző években megszokottnál. A sok összetevős díj belső arányainak felborulása okozhat problémát, ugyanis az energia abban eddig 15-25 százalékot tett ki, és most ez fog nagyon megugrani. Az épületek őrzését-védelmét, a takarítás költségét ugyan forintban fizetik, ezt az árfolyam nem érinti, de az energia ára devizában jelentkezik

- magyarázta a CBRE szakértője.

Az előrejelzések szerint az üzemeltetési díjátalány további 20-25 százalékos emelése borítékolható, de nagy szórás lesz az épületek között. A négyzetméterenként 10 euró fölötti havi átalánydíjas üzemeltetési büdzsével inkább a rossz energetikájú házaknál lehet készülni, nem ez lesz az általános.

Rugalmasabban kezelhetik a cégek a munkavégzést

Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke szerint többszörösére nőhet a home office-ban dolgozók száma a céges energiaköltségek megugrása miatt. Több mint egymillió dolgozó végezheti a munkáját otthon a közeljövőben legalább ideiglenesen, de közülük akár 400 ezren kalkulálhatnak hosszú távon az otthoni munkavégzéssel. Jelenleg az aktív munkavállalók 10 százalékát sem éri el Magyarországon a távmunkások aránya, miközben Európában 25-27 százaléknál tartanak.

A hazai cégek a dolgozóik rezsiébe is besegíthetnek. A vállalatok a minimálbér 10 százalékáig, azaz havi 22 ezer forinttal adómentesen hozzájárulhatnak a számlákhoz. Ez különösen vonzó lehet a távfűtéses lakásban élő munkavállalóknak, akiknek a fűtési díja nem lesz több, ha otthon maradnak.

Ne hagyd ki!