Októbertől a vártnál is jobban emelkedhet a gázszámlánk
Fotó: Shutterstock

Nem csak a gáz és az áram drágulása miatt nő a rezsi

Jelentősen emelkedtek a rendszerhasználati díjak a rezsiszámlákon. Az áram esetében három és félszeresére nőtt ez a költség a nyáron, valamint októberben a gáznál is emelés várható. Mutatjuk, mi az oka!


Emelkednek a rendszerhasználati díjak

A lakosságból többen arról számoltak be a RTL Híradójának, hogy egyik hónapról a másikra jelentősen emelkedett a rendszerhasználati díj a számláikon. Van, akinek az áramnál 5600 forintról majdnem 8000-re nőtt a költség. A drágulás oka az átviteli díj növekedése, amit a fogyasztásuk után fizetnek a háztartások.

Az áramellátáshoz szükséges rendszereket, vezetékeket, transzformátorokat fenn kell tartani, a karban kell tartani, ott emberek dolgoznak, gépek, eszközök működnek, ezekhez pedig éppúgy energia kell, mint akár itthon működtetni mondjuk egy gázrezsót vagy felkapcsolni a lámpát. Ezeknek a díját fizetjük meg a rendszerhasználati díjban

nyilatkozta Holoda Attila, energiapiaci szakértő az RTL-nek.

A gázszámlákon is számíthatunk a rendszerhasználati díj emelkedésére októbertől. Azonban a 20 forintos drágulást köbméterenként a számlának csak a rezsicsökkentéssel fizethető mennyiségen felüli részében érvényesítik, vagyis a lakossági piaci árban.

Nem az államhoz kerül a pénz

Az Energiahivatal három és félszeresére emelte az átviteli díjat az áram esetében a nyáron. Azonban nem valószínű, hogy ebből plusz bevétele származik az államnak.

A rendszerhasználati díjat az MVM annak megfelelően számolja ki, hogy mennyi a valós költsége a rendszerhasználatnak. Tehát ott semmilyen plusz állami bevétel vagy akár céges MVM bevétel nincsen. És hogy a rendszerhasználati díj radikálisan megnövekedett volna, ebben én nem vagyok olyan száz százalékig biztos

– mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter július végén.

Így változott a rezsi

Mi is beszámoltunk róla, hogy a gázfogyasztás esetében az átlagfogyasztásig (1729 m3 /év) jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés: a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat (szeptemberben 732,4, október és december között 752,5 Ft) kell fizetni.

A földgáz lakossági piaci ára tehát köbméterenként 20,1 forinttal emelkedik októberben. Mindez azokat érinti, akik a fogyasztási jelleggörbéből adódó havi rugalmasságon is túllógnak, azaz augusztusban 15, szeptemberben 30, októberben 101, novemberben 203, decemberben pedig 297 köbméternél több gázt fogyasztanak. Az áremelés csak az afeletti részre vonatkozik.

A lakossági piaci ár emellett jövőre is változhat, hiszen a 2023 első hónapjaira érvényes árszintet idén karácsony környékén kell meghatároznia az energiahivatalnak az addig kialakuló gázárak függvényében.

Ne hagyd ki!