Gulyás Gergely beszélt erről a mai Kormányinfón
Fotó: Shutterstock

Hosszabb iskolai szünet és kötelező szabadságolások lesznek a télen

Spórolna az energiával a kormány, ezért eltörölte az őszi szünetet az iskolákban, azonban a téli szünetben jóval többet lehetnek otthon a gyerekek. Kötelező szabadságolásokat rendelnek el a kormányzati igazgatásban dolgozóknak is a leghidegebb hónapokban.


Hosszabb lesz a téli szünet

Idén nem lesz iskolai őszi szünet, viszont a téli hosszabb lesz: december 21-től 2023. január 8-ig fog tartani. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a legújabb Kormányinfón elmondta azt is, hogy a kormány döntése lehetővé teszi, hogy spóroljon az energiával az állam.

Ugyanebben az időszakban kormányzati igazgatási szünetet is el fognak rendelni. Ezekben a napokban kötelezően szabadságot kell kivenniük az érintetteknek, így csökkentene a rezsin a kormány a közigazgatás területén is.

Drágább lesz a gáz októbertől

Arról is írtunk, hogy csak 63 645 MJ/év (legalább 1729 m3/év) fogyasztásig kapják a gázt rezsicsökkentett áron a lakossági fogyasztók augusztustól az egyetemes szolgáltatásban. Efelett a lakossági piaci árat kell megfizetniük. Ez az összeg augusztusban és szeptemberben 21,416 forint/MJ volt. Azonban októbertől december végéig 22,002 forint/MJ-ra emelkedik.

Mivel változik a gáz ára, ismét rendkívüli gázóraállás-diktálási lehetőséget biztosít az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. október 1-e és 15-e között. Az MVM közleménye hangsúlyozza, hogy a diktálás nem kötelező, és az éves kedvezményes kereten belül fogyasztó ügyfeleknek nem is érdemes élniük vele, hiszen az átlagfogyasztásig biztosított a rezsicsökkentett ár.

A mérőóraállás rögzítése 0-24 órában lehetséges az MVM Next online ügyfélszolgálatán vagy az applikációjában, illetve telefonon keresztül a 06 1 237 7777 számon, vezetékes telefonról pedig a 06 80 40 55 40 számon. Időpontfoglalás után az MVM Next ügyfélszolgálati irodáin is megadható a mérőállás. Ebben az esetben jobb, ha az ügyfeleik magukkal visznek egy friss számlát a gyorsabb ügyintézés érdekében.

Az MVM Next a weboldalán is megpróbál válaszolni a leggyakoribb kérdésekre.

Ne hagyd ki!