Új részletek derültek ki a rezsicsökkentés módosításáról
Fotó: Shutterstock

Drágulni fog a gáz! Mutatjuk, mennyivel fizetünk többet októbertől!

Nem marad sokáig 747 forint/köbméter a gáz lakossági piaci ára, októberben ismét emelkedni fog. Emellett jövőre is változhat az árszint. Mutatjuk a részleteket!


Idén kétszer emelkedik a gáz ára

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleményében hívja fel a figyelmet arra, hogy a nagycsaládosok ne felejtsenek el a kormányablakban igényelni földgáz-kedvezményt. A tájékoztatóból azonban eddig nem tisztázott részletek is kiderülnek a rezsicsökkentés csökkentésének részleteiről.

A gázfogyasztás esetében az átlagfogyasztásig (1729 m3 /év) jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés: a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat (augusztusban és szeptemberben 732,4, míg október és december között 752,5 Ft) kell fizetni

– áll a TIM közleményében.

A földgáz lakossági piaci ára tehát köbméterenként 20,1 forinttal emelkedik októberben. A Portfolio szerint mindez azokat érinti, akik a fogyasztási jelleggörbéből adódó havi rugalmasságon is túllógnak, azaz augusztusban 15, szeptemberben 30, októberben 101, novemberben 203, decemberben pedig 297 köbméternél több gázt fogyasztanak. Az áremelés csak az afeletti részre vonatkozik.

A lakossági piaci ár emellett jövőre is változhat, hiszen a 2023 első hónapjaira érvényes árszintet idén karácsony környékén kell meghatároznia az energiahivatalnak az addig kialakuló gázárak függvényében.

Ha nem igénylik, nem kapnak kedvezményt a nagycsaládosok

A TIM közleménye a gázár változásán kívül rávilágít arra is, hogy a rezsicsökkentés a nagycsaládosoknak az átlagfogyasztás felett is jár, de csak ha igénylik. A kedvezménnyel az általános 1729 köbméteres átlagfogyasztási limit három gyermeknél 600 köbméterrel és minden további gyermek után 300 köbméterrel nő. A kérelmet csak azoknak nem kell benyújtani, akik már kapnak nagycsaládos kedvezményt.

A nagycsaládos kedvezményre jogosult az a háztartás, amelyben olyan jogosult él, aki legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével részesül családi pótlékban. A nagycsaládos kedvezmény csak egy felhasználási helyen vehető igénybe. Fogyasztói közösség esetén egy felhasználási helyen több jogosult is igénybe vehet nagycsaládos kedvezményt. Ha a jogosultnak a vele egy háztartásban élő, családi pótlékra jogosító személyre hivatkozással nagycsaládos kedvezmény került megállapításra, a jogosulttal egy háztartásban élő más személy erre a személyre tekintettel további kedvezményre nem jogosult

- írja a kormányzati közlemény.

Ne hagyd ki!