Tekerd lejjebb a radiátort, mert drágul a gáz, ha kicsúszol a rezsicsökkentett fogyasztási keretből
Fotó: Shutterstock

Havi leolvasás, átalány, példák a gázszámla kiegyenlítésére

Jó nagy kavar van a rezsiszámlák körül, ezért felhívtuk az MVM ügyfélszolgálatát, hogy tisztázzunk néhány fontos részletet. Magunkat átlagos földgázfogyasztónak számítva két dologra kérdeztünk rá: Mi lesz a havi gázóraállást bediktálókkal, illetve a becsült fogyasztás alapján fizetőkkel.


A havi mérőállást diktálóknál nincs változás, megmarad a rendszer. A gázzal fűtőknél nyáron értelemszerűen alacsonyabb a fogyasztás, mint télen, de nem kell megijedni, ha mondjuk januárban megugrik 200 köbméterre a felhasznált mennyiség, akkor sem csúszunk ki feltétlenül a rezsicsökkentett árkategóriából. A lényeg: arra kell figyelni, hogy az éves fogyasztás ne haladja meg az 1729 köbmétert, ennyire jár ugyanis a kedvezményes, rezsicsökkentett ár. E fölött kell megfizetni az úgynevezett lakossági piaci árat, amelynek összegét az Energiahivatal negyedévente felülvizsgálja. Ha ezt elosztjuk a hónapok számával, az eredmény 144 köbméter. Ez a havi átlag, amit tekintsünk támpontnak a számítás megkönnyítéséhez. Később visszatérünk rá.

Nézzünk egy konkrét példát. Ha valaki a nyári hónapokban 30-40 köbméteres fogyasztás alapján diktálja be a mérőállást, nem változik semmi. A havi számlát továbbra is a rezsicsökkentett ár alapján kapja meg. Januárban viszont megugrik a fogyasztása 250 köbméterre. Itt sincs gond, ezt a mennyiséget is rezsicsökkentett áron számlázza ki az MVM, abban az esetben, ha még "belefér" az éves 1729 köbméteres keretbe.

A havi leolvasóknak érdemes nézniük, követniük a fogyasztást, hogy az elkövetkező 12 hónapban, összességében ne csússzanak ki a kedvezményes keretből, mert ha ez megtörténik, az e fölötti mennyiség után már a lakossági piaci árat kell megfizetniük. Nem éri meg azzal játszani, hogy valaki a valós nyári fogyasztásnál többet diktál be, hogy egyenletesebbé tegye, előre hozza a fizetést, szóval ezzel inkább ne próbálkozzunk. Összegezve: a havi leolvasás megmarad, a rezsicsökkentett árral pedig akkor is számolhatunk, ha az egyik hónapban alacsonyabb, a másikban pedig magasabb a fogyasztásunk a támpontként említett 144 köbméteres havi átlagnál.

A másik lehetőség, amire rákérdeztünk, a havonta változó, a megelőző év fogyasztása alapján megbecsült átalánydíj, amit bonyolult képlet alapján számít ki az MVM. Első lépésként érdemes ellenőrizni a nemrég megkapott éves összesítő, elszámoló számlán (ezért ne dobd ki, ha levélben érkezik) az éves fogyasztásunkat. Ha ez elmarad az 1729 köbmétertől, jó eséllyel a következő 12 hónapban is megmaradunk a rezsicsökkentett keretben, ha nem lesz a tavalyinál keményebb telünk (Ne legyen.) A rezsicsökkentett kategóriából abban az esetben csúszhatunk ki, ha jóval keményebb lesz a telünk, és a fagyos hónapok megugró fogyasztása miatt átlépjük az éves, 1729 köbméteres rezsicsökkentett keretet. A különbözetet, vagyis a túlfogyasztást a lakossági piaci áron kell megfizetnünk, ami az éves elszámoló számlában jelenik majd meg. Szerkesztőségünk azt javasolja, vizsgáljuk meg a fogyasztás csökkentésének lehetőségeit, fűtsünk okosan, amit lehet, szigeteljünk, éjjel, vagy ha elmegyünk otthonról, tekerjük lejjebb a fűtést.


Ne hagyd ki!