Különösen nagy az igény a kandallókra és a kályhákra
Fotó: Shutterstock

Hirtelen 40 százalékot drágultak a kandallók, megéri még váltani?

Megnéztük, hogyan alakult a kályhák és a kandallók ára, miután tizennégyszeresére nőtt a kereslet irántuk a megelőző napokban, ami a rezsicsökkentés csökkentésével magyarázható. A termékek költségén is jelentős növekedés látszik az idei, energiaválságos időszak alatt.


Modern eszközökkel csökkentenénk a rezsit

Sokszorosára nőtt az érdeklődés a közelmúltban az online kereskedelmi platformokon az olyan kisebb fogyasztású, korszerűbb termékek iránt, amelyek csökkenthetik a rezsidíjakat. A rezsicsökkentés csökkentésének a hatását tehát hamar megérezte az e-kereskedelem is. Az Olcsóbbat.hu-n például hétszer annyian kerestek bojlert, valamint ötször többen hűtő- és fagyasztószekrényt, illetve mosogatógépet a bejelentést megelőző napokhoz képest. Az energiatakarékos világítástechnikai eszközök iránt három és félszeresére emelkedett az igény. Keresettebbek lettek a mosogatógépek, a főzőlapok és a tűzhelyek is, viszont a leglátványosabb kereslet-növekedés a kályhák, kandallók esetében volt, körülbelül 14-szeres – írta a vg.hu.

A megújuló energiaforrásokra épülő technológiákra is többen voltak kíváncsiak. A napelemek iránt hatszoros, a szélgenerátorokra pedig hétszeres érdeklődést tapasztaltak, de a különféle áramfejlesztőkre is másfélszeres volt a kereslet.

Noha az érdeklődések, illetve a webshopok oldalaira való átkattintások nem jelentik automatikusan a vásárlások ilyen arányú megugrását is, az bizonyos, hogy a rezsiköltségek drasztikus megemelkedésének lehetősége a lakosság széles körét sarkalta megtakarítási megoldások keresésére. Várható, hogy (alacsonyabb szinten) a további hetekben is fennmarad a fokozott érdeklődés a felsorolt termékkörök iránt, és az első emelt összegű rezsiszámlák kézbesítését követően egy újabb érdeklődési hullám is elindul majd ebben a termékkörben

- nyilatkozta Dévavári Dezső, Olcsóbbat.hu vezetője.

Emelkedett a kandallók és a kályhák ára

A Haszon.hu a hírrel kapcsolatosan megvizsgálta, hogy a kiemelkedően keresett kandallók ára hogyan alakult a megelőző hónapok energiaválságos időszaka alatt. „Kályha, kandalló” kategóriában az Olcsóbbat.hu-n a top5 termék mindegyikének az árszintje emelkedett az idén, bár az elmúlt napokban költségemelkedés egyelőre nem látható az oldalon (minden esetben az idei év első adatát hasonlítottuk össze a legfrissebbel, a korábbi és a későbbi dátumok között is ezért nagyjából egy hónapos a szórás).

A legnépszerűbb termék minimumárára vonatkozó idei első adat szerint (február 16.) a költsége 54 ezer forint környékén volt, amíg június 23-án már 57 ezerbe került (5 százalékos emelkedés). A második helyen álló termékért január 26-án legkevesebb nagyjából 75 ezer forintot kértek, amíg a mai napon már 90 ezret (20 százalékos növekedés). A harmadik árucikk a február közepén kimutatott 63 ezer forintról mostanra 93 ezerre emelkedett (48 százalékos drágulás). Január közepén a negyedik legkeresettebb termékért legkevesebb 74 ezer forintot fizettek, amíg a napokban már 104 ezret (40 százalékkal emelkedett az árszintje). Az ötödik ára a február végi 26 ezer forintról július végére 34 ezerre növekedett (31 százalékos gyarapodás).

Ami biztos, hogy kapkodni nem érdemes. De azt érdemes mérlegelni, hogyha felette vagyunk a rezsicsökkentett árnak - mondjuk 100 köbméterrel a gáz esetében - és egy kandallóval ezt a támogatott szint alá tudjuk vinni, akkor a legnépszerűbb terméket egy hónap alatt kitermeljük.

Ne hagyd ki!