Példákkal szemléltetjük, mekkora költségekkel számolhatunk
Fotó: Shutterstock

Ennyivel dobhatja meg a rezsit a karácsonyi fényfüzér

Energetikai nehézségekkel küzd Magyarország. Ezt sokan a pénztárcájukon is megérzik, hiszen megugrott az áram és a gáz lakossági piaci ára. Emellett átalakult a magyar rezsirendszer: egy fogyasztási szint fellett nem támogatja többé a háztartások energiafogyasztását a kormány. De mennyire dobhatja meg a karácsonyi díszvilágítás a rezsiszámlákat? Mutatjuk!


Energetikai problémák karácsonykor is

A karácsonyfaégők jellemzően nem vesznek fel sok áramot. Ha napi 24 órát égnek, akkor is csak néhány száz forinttal dobhatják meg a havi villanyszámlát. Ennél is kedvezőbb lehet a ledes világítás, azonban az ára magasabb, ezért jónéhány év ünnepi használat után térülhet meg.

Más kérdés a házak külső díszvilágítása. Az ehhez használt füzérek nagy része nem energiatakarékos. A fényfüzérek energiafelvétele több száz watt lehet óránként, ami több ezer forintos áramártöbbletet jelenhet az adventi időszakban. Ekkor sokkal jobban megéri a ledes égősor, hiszen nagyon kevés áramot vesz fel, így négy-öt év alatt visszahozhatja az árát.

Emellett egyre több az olyan LED-technológiát használó termék, amely működtethető elemről, akkumulátorról esetleg napelemről, így a fogyasztásuk nem jelenik meg az villanyszámlán.

Ha belemegyünk a számokba

Általában 3 Wattot fogyasztanak darabonként a hagyományos karácsonyfaizzók. Ilyen izzókból egy száz darabos égősor, ami körülbelül 20 méter, az 300 wattnyi elektromos teljesítményt jelent, azaz óránként 0,3 kilowattórányi (kWh) fogyasztást. Napi nyolc óra világításnál így 2,4 kilowattórányi áram fogy. Ha 40 napon át bekapcsoljuk az izzókat nyolc-nyolc órára, akkor az említett adatok alapján a díszvilágítás fogyasztása 96 kWh lesz. Ez a Blikk számítása szerint rezsicsökkentett áron 3456 forinttal, nem rezsicsökkentetten pedig 6720 forinttal dobhatja meg a számlát.

Viszont a ledes fényfüzéreknél/fenyőfüzéreknél egy égő csupán 0,05-0,07 Wattot vesz fel. Egy 100 ledből álló sor tehát 5-7 Wattot, óránként pedig legfeljebb 0,007 kWh áramot fogyaszt. 40 napra vetítve így 2,16 kWh áramot használ el, ami rezsicsökkentett áron 78 forinttal, nem rezsicsökkentetten pedig 151 forinttal növelheti a villanyszámlát. Azonban egy 20 méteres ledes égősorban akár 800-1000 égő is lehet.

Változik a rezsi

Az új magyar szabályozás értelmében a gázfogyasztásnál az átlagfogyasztásig (1729 m3 /év) jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés: a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbmétert, az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat (december végéig 752,5 Ft) kell fizetni.

Mindez azokat érinti, akik a fogyasztási jelleggörbéből adódó havi rugalmasságon is túllógnak, azaz például decemberben 297 köbméternél több gázt fogyasztanak. Az áremelés csak az afeletti részre vonatkozik.

A lakossági piaci ár emellett jövőre is változhat, hiszen a 2023 első hónapjaira érvényes árszintet idén karácsony környékén kell meghatároznia az energiahivatalnak az addig kialakuló gázárak függvényében.

A villamosenergiánál 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint a rezsicsökkentett, kedvezményes ár. Az átlagot meghaladó fogyasztásnál a lakossági piaci ár 70,10 forint/kWh. Az éjszakai áram rezsicsökkentett, kedvezményes ára továbbra is 23,1 forint/kWh, e fölözz 62,9 forint a lakossági piaci ár. A H tarifa korlátlanul 36 forinton.

Ne hagyd ki!