Pontos számítások a rezsicsökkentésről
Fotó: Shutterstock

Itt a számítási modell, ennyit fizetünk a gázért és áramért

A rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy milyen áron jutnak földgázhoz és áramhoz az átlag felett fogyasztók. Ezzel párhuzamosan kijöttek a Magyar Közlönyben a részletszabályokat tartalmazó rendeletek. Mutatjuk a számításokat.


Mint ismert, a kormány meghatározott egy fogyasztási limitet, ami felett már nem a rezsicsökkentett árat fizeti a magyar lakosság. Az átlag feletti fogyasztásra új tarifa érvényes, ez az úgynevezett lakossági piaci ár, ami alacsonyabb a valós piaci árnál.

Villany

  • A villamosenergia esetében 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad a rezsicsökkentett, kedvezményes ár.
  • Az átlagot meghaladó fogyasztásnál a lakossági piaci ár 70,10 forint/kWh lesz. A valós piaci ár egyébként Németh Szilárd szerint 268 forint lenne.
  • Az éjszakai áram rezsicsökkentett, kedvezményes ára továbbra is 23,1 forint/kWh lesz, e fölözz 62,9 forint lesz a lakossági piaci ár.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Földgáz

  • A földgáznál 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad a kedvezményes, rezsicsökkentett tarifa, ami 102 forint köbméterenként.
  • Az átlagot meghaladó mennyiségnek 747 forint/ köbméter lesz az új lakossági piaci ára. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne.
  • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény.
  • Ha a társasházaknál egy mérő van, és erről a társasház nyilatkozik, akkor az albetétesek számával kell megszorozni a kedvezményes mennyiséget, az összeg feletti részre kell az új lakossági piaci árat fizetni.

Az energiahivatal fogja negyedévente meghatározni a lakossági piaci rezsidíjakat, így azok háromhavonta változhatnak.

A kormányrendelet szerint a két ársáv (a rezsicsökkentett és a lakossági piaci) esetében a szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, vagyis először is az éves kedvezményes fogyasztási határt 365 nappal elosztják, és az egy napra eső hányadot szorozzák fel annyi nappal, ahány napra a számla szól. Ami így a kedvezményes díj feletti fogyasztás, arra a lakossági piaci árat érvényesítik. Tehát ha a szolgáltató egy 31 napos hónapra állít ki számlát, akkor az egész évre megállapított „rezsicsökkentett” mennyiséget vetíti 31 napra. Eddig a mennyiségig a „rezsicsökkentett” árképzés alapján számláz, a fölött pedig a lakossági piac áron.

Vagyis az áramnál 6,9 kWh, a földgáznál pedig 4,7 köbméter napi fogyasztással kell számolni. Tehát például egy 30 napos hónapra kiállított számlánál 207 kWh áramfogyasztásig az alacsonyabb díjsáv érvényes, gáz esetében 141 köbméter a limit.


Ne hagyd ki!