Az sem mindegy, hogy mű, vágott, vagy cserepes fenyővel ünnepeljük a karácsonyt
Fotó: Shutterstock

Félsz, hogy a karácsonyfaégők miatt elszáll a rezsid? Nyugi

A rezsirendszer átalakítása és az energetikai problémák miatt felmerülhet, hogy a háztartások ünnepi díszkivilágítása igencsak rá fogja nyomni a bélyegét a villanyszámlákra. A karácsonyfaégőkre nem valószínű, hogy rámegy a gatyánk, de más lehet a helyzet a kültéri díszítéssel.


Energetikai problémák karácsonykor is

A karácsony része a díszkivilágítás számos háztartásban. Azonban az idei rezsiproblémák miatt adódhat a kérdés, hogy mennyire fogják megterhelni az ünnepi égők a villanyszámlát.

A karácsonyfaégők jellemzően nem vesznek fel sok áramot. Ha napi 24 órát égnek, akkor is csak néhány száz forinttal dobhatják meg a havi villanyszámlát. Ennél is kedvezőbb lehet a LED világítás, azonban az áruk magasabb, ezért jónéhány év ünnepi használat után térülhetnek meg.

Más kérdés a házak külső díszkivilágítása. Az ehhez használt füzérek nagy része nem energiatakarékos. A VG szerint a fényfüzérek energiafelvétele elérheti a 200 wattot óránként, ami több ezer forintos áramártöbbletet jelenhet az adventi időszakban, különösen ha egész nap égnek. Ekkor sokkal jobban megéri a ledes égősor, hiszen hosszabb az élettartama és nagyon kevés áramot vesz fel, így négy-öt év alatt visszahozhatja az árát.

Emellett egyre több LED-technológiát használó termék - az alacsony áramigényük miatt -működtethető elemről, akkumulátorról esetleg napelemről, így a fogyasztásuk nem jelenik meg az villanyszámlán.

Drágulnak a karácsonyi fenyőfák

Az ünnepi díszek közé sorolható a karácsonyfa is. A korábbi években megszokottól jobban drágulhatnak idén, azonban kisebb mértékben, mint a jelenlegi infláció (éves alapon októberben 21,1 százalékos volt). Mintegy 10 százalékkal kerülhetnek többe a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szerint.

Az áremelkedést részben az import drágulása okozza, ez pedig az árfolyamhatással és a szállítási költségek jelentős emelkedésével magyarázható az érdekképviselet szerint. A magyar termelőknek viszont kedvez az idei helyzet, hiszen végre jobb áron értékesíthetnek. Hosszú időn keresztül csak a költségeik nőttek, de az áraikat nem tudták nagyobb mértékben módosítani, ahogy más dísznövénytermesztők sem

- áll a szervezet közleményében.

Mű, vágott vagy földlabdás fenyő?

A műfenyők is igen elterjedtek, azonban ökológiai lábnyomuk jelentős, hiszen 15-20 év használat után válhat környezetbaráttá a használatuk. A földlabdás fenyők jelentős része pedig nem bírja ki a szobában az ünnepeket és hamar elpusztul. A vágott díszfenyők a használat után a kukába kerülnek, esetleg mulcsként vagy energiapelletként hasznosulnak. Tehát a legtöbb terméknek nagy az ökolábnyoma, azonban az élő és a vágott tűnik a legfenntarthatóbbnak, de a leggazdaságosabb a műfenyő lehet.


Ne hagyd ki!