A hazánknál jóval hűvösebb klímájú skandináv országokban már bevált
Fotó: Shutterstock

Ez lehet a családi házak csodafegyvere a rezsiharcban

A megújuló energiára épülő hőszivattyús rendszerek rendkívül elterjedtek a hazánknál jóval hűvösebb klímájú észak-európai országok családi házaiban, Magyarországon azonban kifejezetten ritkának számítanak.


A hőszivattyúé lenne a jövő?

Különösen költséghatékonyan oldja meg az épületek fűtését a hőszivattyús, megújuló energiára épülő technológia Kiss Pál, a Magyar Hőszivattyú Szövetség elnöke szerint.

A kormányzat korábban is támogatta, hogy ezek a rendszerek kedvező tarifa mellett működhessenek. Most még kedvezőbbé vált a helyzet azáltal, hogy fennmaradtak a korábbi kedvező díjak: a B geotarifa és a H tarifa

- nyilatkozta a szakember az InfoRádióban.

Kiss Pál elmondta, hogy hőszivattyú bármilyen épületbe beépíthető, azonban különbséget kell tenni az új építésű és a régebbi ingatlanok között.

Az új építésnél egyértelmű, hogy a hőszivattyú az egyes számú hűtő–fűtő megoldás. A régebbieknél azonban vizsgálni kell az úgynevezett hőleadókat, vagyis, hogy radiátor van-e az épületben, illetve miként történik a hűtés. Az új rendszernek mindenképpen illeszkedni kell a már meglévőhöz, de mindegyikre van megoldás

- mondta a Hőszivattyú Szövetség elnöke.

Ennyibe kerülhet

A szakértő szerint a legolcsóbbak a levegő–levegő alapú hőszivattyús rendszerek, amelyek 300-450 ezer forintba kerülhetnek a telepítéssel együtt. Ezeknél viszont hatékonyabbak a levegőn és vízen alapuló technológiák, amelyek nagyobbak, de drágábbak is: 2-2,2 millió forintnál kezdődik az áruk. Árban és hatékonyságban pedig a víz–víz alapúak jelentik a technológia csúcsát, azonban ezek is behozhatják néhány éven belül a költségüket a dráguló gáz és villany miatt.

Jelenleg a magyarországi ingatlanok csupán egy-két százaléka rendelkezik ilyen rendszerekkel, viszont dinamikusan nő a számuk. A sokkal hűvösebb skandináv országokban (például a rendkívül hideg teleiről is híres Finnországban) a családi házak 60-70 százalékába van beszerelve hőszivattyú.

Modern eszközökkel csökkentenénk a rezsit

Néhány napja írtunk arról is, hogy sokszorosára nőtt az érdeklődés az online kereskedelmi platformokon az olyan kisebb fogyasztású, korszerűbb termékek iránt, amelyek csökkenthetik a rezsidíjakat. A rezsicsökkentés csökkentésének a hatását tehát hamar megérezte az e-kereskedelem is.

Az Olcsóbbat.hu-n például hétszer annyian kerestek bojlert, valamint ötször többen hűtő- és fagyasztószekrényt, illetve mosogatógépet a bejelentést megelőző napokhoz képest. Az energiatakarékos világítástechnikai eszközök iránt három és félszeresére emelkedett az igény. Keresettebbek lettek a mosogatógépek, a főzőlapok és a tűzhelyek is, viszont a leglátványosabb kereslet-növekedés a kályhák, kandallók esetében volt, körülbelül 14-szeres.

A megújuló energiaforrásokra épülő technológiákra is többen voltak kíváncsiak. A napelemek iránt hatszoros, a szélgenerátorokra pedig hétszeres érdeklődést tapasztaltak, de a különféle áramfejlesztőkre is másfélszeres volt a kereslet.

Related Articles From Your Site

Ne hagyd ki!