Apple irodaház headquaters Kaliforniában
Fotó: Shutterstock

Fellázadtak az Apple-nél a home office lefújása miatt

Április 11-étől az Apple-nél elvárják, hogy az eddig távmunkában dolgozó munkavállalók heti legalább egy napot az irodában töltsenek. Ez nem találkozott osztatlan lelkesedéssel az amerikai alkalmazottak körében.

Sokan a felmondást fontolgatják, különösen annak fényében, hogy az irodában eltöltött napok száma

május 23-ára el kell, hogy érje a heti három napot.

Nem akarnak utazni

A legnagyobb ellenérzést azt váltja ki, hogy az Apple-alkalmazottaknak nincs megint kedvük a munkahelyre való utazással, majd a hazatéréssel fecsérelni az időt. Persze, az sem tetszik nekik, hogy a kettő között nyolc órán át az irodában üldögéljenek.

Jót tett az önéletrajzomnak az itteni munka, de eszem ágában sincs visszatérni az irodába

– fogalmazott az egyik Apple-alkalmazott.

Az Apple elvárja, hogy az alkalmazottai hamarosan

hétfőn, kedden és csütörtökön legyenek az irodában,

szerdán és pénteken pedig, ha akarnak, otthonról dolgozhatnak. Emellett egy évben négy teljes hetet távmunkában tölthetnek.

Bemegyek és köszönök, bemutatkozom mindenkinek – ezt még nem tudtam megtenni, mióta itt dolgozom –, majd amint hazaérek, beadom a felmondásom

– mondta egy másik Apple-dolgozó.

Másutt jobb

Mások amiatt az Apple szerintük igazságtalan eljárása miatt panaszkodnak, amely szigorúbb, mint más tech cégeké, ideértve a Google-t, az Amazont és a Metát.

Az Apple elvárja, hogy az alkalmazottai hamarosan hétfőn, kedden és csütörtökön legyenek az irodában, szerdán és pénteken pedig, ha akarnak, otthonról dolgozhatnak. Emellett egy évben négy teljes hetet távmunkában tölthetnek.

Bár a Google is heti három nap irodai munkát kér, mégis rugalmasabb, mert nem zárkózik el attól, hogy más irodába helyezze át a dolgozókat, esetleg kikötések nélkül engedélyezze az örökös távmunkát.

A Meta is rábólintott az örökös home office-ra. A munkavállalói bárhonnan dolgozhatnak, de ha elköltöznek egy nagyobb városból, csökkenthetik a fizetésüket.

Az Amazon eredeti terve is heti három nap irodai munka volt, de mostanra a döntést meghagyja az egyes kisebb csoportok vezetőinek.

A Twitter még 2020 októberében jelentette be, hogy lehet náluk folyamatos távmunkában dolgozni, most a dolgozókra bízza, hogy vissza akarnak-e térni az irodai létre, és ha igen, heti hány napra.


Ne hagyd ki!